Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz'dan gemiadamlarına müjde: "Yeni yönetmelik herkese hak tanıyacak"

Müsteşarlıkta yeni gemiadamı yönetmeliği için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, 'Yönetmelik, kendini yetiştiren herkese hak tanıyacak" dedi.

Bureau Veritas'ın (BV) 'Yetki Protokolü'nü kutlamak için sektör temsilcilerine verilen yemekte Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz'a son zamanlarda ağır eleştiriler aldığı denizcilik eğitimini sorduk.

Yılmaz, hazırlanan yeni yönetmelik ile birlikte herkese hak tanınacağını ifade etti. Denizcilik fakültelerinden mezun olanların yetişmiş olduğu anlamına gelmediğini, ayrıca kişinin de kendini yetiştirmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Seçenek hakkı tanırsanız orada özgürlük olur. Biz insanlara ehliyet değil sınava girme hakkı tanıyoruz. Eğirimin kalitesini yükseltecek şekilde insanlara alternatif seçenekler sunuyoruz" diye konuştu.

Casinomaxi TEXT-INDENT: 45px">İtalya'da denizcilik eğitimi veren üniversitenin bulunmadığını ve Norveç, İngiltere gibi denizci ülkelerde eğitimin kurslarla yapıldığını hatırlatan Yılmaz, kimseye iki yılda ehliyet verilmeyeceğini ve üç yıl eğitim, bir yıl staj sonrası sınava girme hakkı tanıyacaklarını açıkladı. "Benden dernek üyesi gibi davranmamı istiyorlar ama ben ülkeye karşı sorumluyum" diyen Yılmaz, gemiadamı eğitiminde büyük planlarının bulunduğunu, gemiadamı liman cüzdanlarını ve sertifikalarını daha kaliteli hale getireceklerini kaydetti. Öte yandan mevcut 'Gemiadamı Yönetmeliği'nin STCW'ye uygun olmadığına dair yapılan eleştirilere ise Yılmaz, "Eğer öyle olsaydı Türkiye IMO'da 'beyaz liste'de olmazdı. 2004 Mayısı'nda IMO tarafından STCW gereklerini yerine getirdiğimizden dolayı 'beyaz liste'ye girdik. Sanırım bunun üstüne de çok fazla bir şey söylemek gerekmiyor" dedi.

(Kaynak: DÜNYA GAZETESİ Perşembe Rotası Eki, Kapt. Murat ERDOĞAN)

Editör: TE Bilişim