YTÜ'ye Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği  Bölümü

Avrasya Boat Show'da DenizHaber standını ziyaret eden YTÜ Rektör Yardımcısı Makine Fakültesi Gemi İnşaatı Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Mesut Güner ve Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, üniversitelerinde açılan "Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü" nün müjdesini verdiler. Bölümün başkanlığını Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz yapıyor. Bu vesileyle yeni açılan bölümün denizciliğimize hayırlı olmasını temenni edip, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'ı tebrik ediyoruz.

Denizcilik eğitimi almak isteyen genç arkadaşlarımıza rehberlik etmesi amacıyla, YTÜ'nin web sitesinden aldığımız bölümü tanıtıcı bilgileri aşağıda yayınlıyoruz:

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Dünyada denizcilik alanında nitelikli personele olan ihtiyaç hızlı bir şekilde artmaktadır. Kalkınma planlarında ve stratejilerinde denizcilik sektörünün gelişmesine verilen öncelik nedeniyle ülkemizde bu artış diğer ülkelere göre  daha fazladır.

Gemilerin işletilmesinden birinci derecede sorumlu olan personel gemi kaptanı ile gemi makineleri işletme mühendisi ‘dir. Uluslararası taşımacılığın % 90’ının gemilerle yapıldığı dikkate alındığında, gemi makineleri işletme  mühendisliği alanının ve bu alanda eğitim veren kurumların önemi daha iyi anlaşılır.

Son yıllarda yapılan araştırmalar ve sektör raporları özellikle gemi makineleri işletme mühendisi açığının had safhaya ulaştığını ve bu açığı kapatmak için acil önlemler alınması gerektiğini ısrarla vurgulamaktadır. Bu önlemlerin başında da üniversitelerimizde yeni gemi makineleri işletme mühendisliği bölümlerinin açılmasının gerekli olduğu sayılmaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yeni kurulan “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü”nün amacı

Hem ülkemiz hem de dünya deniz ticaret filolarının ihtiyaçlarına yönelik olarak nitelikli “gemi makineleri işletme mühendisi” yetiştirmektir.

PROGRAMLA  İLGİLİ  BİLGİLER

Programa 2009-2010 eğitim öğretim yılında başlanması hedeflenmektedir.

Mezunların Alacağı Ünvan

“GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ”

Ayrıca, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği programından mezun olanlar lisans diplomasını aldıktan sonra T.C. Gemi Adamları Sınav Merkezinin (GASM) yapmış olduğu sınavı başarmaları durumunda “Uzakyol Vardiya Mühendisi” unvanını alacaklardır.

Daha sonra ise

“Uzakyol İkinci Mühendisi”
“Uzakyol Başmühendisi”
Unvanını alarak Uluslararası/ulusal filolarda çalışmaya hak kazanırlar.

Mezunların İstihdam Edileceği Alanlar


Uzakyol seferi yapan gemilerde IV. Mühendis’ten Başmühendis’e kadar olan düzeylerde görev yapmaktadırlar.

Deniz tecrübesinin ardından denizcilikle ilgili faaliyet gösteren işletmelerde makine enspektörlüğü ve tersanelerde donatım görevleri üstlenmektedirler.

Ayrıca Klâs Kuruluşları (Loydlar), Sigorta Şirketleri, Gemi Tamir Bakım ile Gemi Yan Sanayi Hizmetlerine yönelik alanlarda çalışabilmektedirler.

Piyasanın Mezunlara Olan Talebi

Piyasanın gemi makineleri işletme mühendislerine talebi her geçen gün artarak devam etmektedir.

Denizcilik Müsteşarlığı, BIMCO (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Komitesi) ve Deniz Ticaret Odası verilerine göre 2008 yılı başı itibariyle dünya genelinde 15 bin gemi yönetim personeli (kaptan ve gemi makine işletme mühendisi) açığının oluştuğu belirtilmiştir. Bu açığın 2015 yılı itibariyle 25 bini aşacağı öngörülmektedir.

Bu açığın büyük bir kısmını da “Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri” oluşturmaktadır.

Programdan Mezun Olabilmek İçin Gerekli Koşullar

8 yarıyıl sonunda 58 adet ders
Toplam 153 kredi, 163 saat
Tersane stajı (1 Ay)
Seyir stajı (6 Ay, 6. yarıyıl boyunca)

Ders programı IMO-STCW 95 Sözleşmesi ve Gemi Adamları için hazırlanan EĞİTİM VE SINAV YÖNERGESİ’ne ve YTÜ Lisans Programı Açma ve Yürütme Esaslarına uygun olarak hazırlanmıştır.

Bu Programın Benzer Uygulamaları

Denizcilik Müsteşarlığı yönetmelikleri ve Uluslararası STCW95 sözleşmesi kapsamında bu alanda eğitim veren kurumlar:
İstanbul Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi (1992 yılından bu yana )
Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu, Makine Programı (2006)
KKTC’deki Yakın Doğu Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Makine Programı (2006)
Yeni kurulan Piri Reis Üniversitesi

Ulusal ve Uluslararası Denetim ve Akreditasyonlar

YÖK ve YTÜ’nün program açma ve yürütme esasları ile Uluslararası Denizcilik Örgütünün (IMO) STCW95 Sözleşmesi ve Denizcilik Müsteşarlığı’nın Gemi Adamları Yönetmeliğine uygun olarak yürütülecektir.

YÖK, Denizcilik Müsteşarlığı ve EMSA (European Maritime Safety Agency) denetim ve akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmesi sağlanacaktır.

SONUÇ

Bu program, deniz ticaret filosunun nitelikli “Gemi Makineleri İşletme Mühendisi” ihtiyacını karşılamada çok önemli bir görev üstlenecektir.

Ayrıca bu programdan mezun olanlar Dünya Deniz Ticaret filosunun da muhtelif gemilerinde çalışarak Üniversitemizin dünyadaki tanınırlığına önemli oranda katkı sağlayacaktır.

 

Editör: TE Bilişim