Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasa yapılmasına ilişkin, "Bu bütün partilerin taahhüdü. Takdir edersiniz ki, denendi, bir noktaya kadar uzlaşma sağlandı, devamı gelmedi. Bir kere prensip olarak buna devam edilmesi konusunda bir görüş birliği var" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Yeni anayasa konusunda kısa vadede ne gibi adımlar atılacak?" şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi:

"Kısa vadedeki adımlardan kastımızı şudur: AK Parti de dahil tüm partilerin hedefimiz yepyeni bir anayasa yapmak. Darbelerden kalan, vesayet unsurları içeren anayasadan ülkemizi kurtarmak. Bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak ve 79 milyonun hepsini kapsayacak bir anayasa yapmak. Bu, bütün partilerin taahhüdü. Takdir edersiniz ki, denendi, bir noktaya kadar uzlaşma sağlandı, devamı gelmedi. Bir kere prensip olarak buna devam edilmesi konusunda bir görüş birliği var. Ancak bunun dışında gerek yargıyla ilgili, gerek yargı birliğiyle ilgili, gerek bazı hususları içeren daha küçük bir paketin yine anlayış birliği içerisinde çıkarılması için ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Bunun üzerinde her partiden arkadaşlarımız çalışacak, bunu genel başkanlar seviyesinde değerlendirip ona göre adımları atacağız."

Değişiklik takviminin şu andan itibaren başladığını vurgulayan Yıldırım, "Bu işin ileriye yönelik bir vadesi söz konusu değil. Parti başkanlarımızın katıldığı toplantıda bu hususlar benimsenmiştir. Bugün görüşmeye katılan partiler ve HDP de bu çalışmaya pekala katılabilir. Herhangi bir sınırlama yok. Açıkçası daha fazla detayı arkadaşlarımız bir araya gelip orada belirleyecekler" diye konuştu.

YÜKSEK ASKERİ ŞURA'DA DEĞİŞİKLİK

Başbakan Yıldırım, Yüksek Askeri Şura ile ilgili bir soru üzerine ise, "Yüksek Askeri Şura’da bu sene bir değişikliğe gidiyoruz. Ağustos’un 3 – 4 ve 5’inde mutat yapılıyor idi. İçinde bulunduğumuz şartlardan dolayı öne aldık. 28’inde Perşembe günü Çankaya’da Başbakanlık’ta yapılacak. Bu da bir ilktir. Malum şuranın başkanı Başbakan. Bir günde tüm çalışmalarımızı tamamlayacağız. İkinci gün de kararları Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız. Ne görüşeceğiz? 1 - Emekliye ayrılması gereken askeri personel. 2 - Terfi yapılması söz konusu askeri personel. 3 - Atamalar. Yani bir kısmı gözaltına alındı, tutuklandı, bazılarının terfiyen atanması gerekiyor. Yani silahlı kuvvetler birimlerindeki atamalar görüşülecek. Silahlı kuvvetlerden çıkarılacak personel için zaten 667 sayılı kanun hükmündeki kararnameyi yayınladık. Onun gereğini yapıyoruz. Bu konu Yüksek Askeri Şura'nın gündeminde olmayacak" ifadelerini kullandı.Cihan
Kaynak: cha