Başbakan Binali Yıldırım, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlanacağını söyledi. Yıldırım, ayrıca Boğaziçi Köprüsü'nün isminin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olacağını belirtti.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Siyasi parti genel başkanları olarak 15 temmuz girişimi konusunda tam bir anlayış birliği içinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Kısa vadede alınacak önlemler yanında yeni anayasa konusunda birlikte çalışma yapma konusunda anlayış birliği olduğunu gördük. Kısa vadede sistem tıkanmasının olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmak için küçük ölçekli anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir, çalışma yapacağız. Tamamen yeni anayasanın yine bütün partilerin katılımıyla hazırlanması konusunda görüş birliği olduğunu gördük. Daha önce başlayıp yarıda kalan süreci devam ettirme kararı aldık" dedi.

"OHAL MİLLETE KARŞI DEĞİL"

Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "20 temmuz'daki OHAL ile ilgili uygulamaları ve hazırlıkları gözden geçirdik. Milletimiz OHAL'i niçin ilan ettiğimizi gayet iyi biliyor. Uygulamada herhangi bir sorun çıkmadı. Başından beri söylediğimiz gibi OHAL'i, devlet millete değil, kendisine ilan etti. Sebebi silahlı FETÖ örgütünün darbe girişimidir. Bunun sonuçlarını ortadan kaldıracak düzenlemeleri süratle yapmak ve bunlardan kanun önünde hesap sormak en önemlisi. Onun dışında konularda ülkede OHAL söz konusu değildir. Hayat devam ediyor. vatandaşlarımız işinde gücünde. Akşamları da eğlence havasında demokrasi nöbetlerini tutmaya devam ediyorlar. Meydanlardaki bu demokrasi nöbetlerinde siyasi parti, ideoloji gözetmeksizin tüm vatandaşlar aynı hedef ve anlayış birliği ile cumhuriyet, demokrasi ve milli iradenin korunması adına nöbetlerini sürdürmektedir. OHAL yetkisine dayanarak ilk kanun hükmünde kararnameyi 23 Temmuz'da yayınladık. Gereği olan iş ve işlemler eksiksiz yerine getiriliyor."

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI VE SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI KONUSU

"Bugün de yeni kanun hükmünde kararname ile ilgili konuları karara bağladık. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Ülkemizin bir daha ne FETÖ, ne de başka bir bölücü örgütün darbe tehdidine maruz kalmaması için kurumsal yapılanma çalışmalarına karar verildi. Bundan sonraki kanun hükmünde kararnamelerde perderpey hayata geçirilecek."

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN İSMİ 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ OLACAK

"İstanbul ve Ankara'da birer şehitler anıtı kurulması bugünkü Bakanlar Kurulu'nda kararlaştırıldı. Darbecilerin ilk hedefi olan Boğaziçi Köprüsü'nün ismi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olacak. Yaralanan, şehit olan, mağdur olan vatandaşların haklarına devlet olarak sahip çıktık, şehit ve gazi haklarından yararlanacaklar. Milletimizden yoğun talepler var, bu insanlara destek olmak istiyorlar. Bu talepleri karşılamak üzere Başbakanlık olarak bir genelge yayınladık."Cihan
Kaynak: cha