Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''1,5 milyar ton taşıma yapacağız. Bir başka ifadeyle, 1,2 trilyon dolarlık ticaret hacmine ulaşacağız'' dedi,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Deniz Ticareti Kültür Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Yıldırım, deniz taşımacılığı konusunda Türkiye'nin en eski sivil toplum kuruluşlarından olan derneğin modern binasının denizcilik camiasına ve acentelere hayırlı olmasını diledi.

Yıldırım, ''Denizciliğimizle ilgili gelişmeler, dünyadaki konjonktüre bağlı olarak ülkemizin özel şartlarını da dikkate aldığımızda zaman zaman inişler ve çıkışlar yaşanmıştır. Geçmiş 10 seneye, 20 seneye, hatta 30 seneye bakarsak bunu görürüz'' diye konuştu,

Ekonominin, yaşayan ve her an canlılığını muhafaza eden bir alan olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

''Denizcilik de yaşamla iç içe olan bir sektör. Bugün dünyanın bütün kıtaları, 7 denizi olmasa, oradaki taşımalar olmasa hayat devam etmez. Uluslararası düzeyde taşımaların yüzde 90'a yakını denizciler tarafından gerçekleştiriliyor. Çetin şartlarda evimize, fabrikalara gelen ürünlerin taşınması, uzun zaman insanlardan uzak, okyanusların ortasında mücadele eden denizcilerin büyük özverisiyle gerçekleştiriliyor.''

Yıldırım, denizciliğin zor bir meslek olduğuna işaret ederek, ''İnsanlığa, dünyamızın geleceğine, küresel ekonomiye katkı anlamında düşündüğümüzde ekmek, su, ateş kadar insana yararlı bir hizmet gerçekleştiriliyor'' dedi.

Acentelerin bu işin merkezinde yer aldığını anlatan Yıldırım, ''İyi bir acente, sizin o seferinizi karlı kapatmanıza da destek olabilir, iyi olmayan bir acente o seferden sizi çırak çıkarabilir. Bu kadar önemli. İşi kendi gemisi gibi düşünüp koşturan, gemiyi bir an önce limana yanaştırıp, tahliye veya yüklemeden sonra limandan çıkaran acente başarılı acentedir. Acentenin teminatı isimdir'' şeklinde konuştu.

Yıldırım, denizcilikte önemli olan konunun, meslekte devamlılığın sağlanması olduğunu vurgulayarak, ''Parlayan saman alevi gibi büyürsünüz, sonra da söner gidersiniz. Önemli olan bu meşaleyi yakmak ve denizcilere rehber olmak, onların yolunu aydınlatmaktır. Acenteler bu bakımdan önemli bir görev ifa ediyorlar'' dedi.

 -2023 yılı hedefleri-

Yıldırım, Türkiye'nin gelecekteki hedeflerine ilişkin de şunları kaydetti:

''Türkiye'nin önümüzdeki 12 yılda iddialı hedefleri var. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılı hedefleri biz taşımacılara, denizcilere büyük görev yüklüyor. 1,5 milyar ton taşıma yapacağız. Bir başka ifadeyle, 1,2 trilyon dolarlık ticaret hacmine ulaşacağız. Bu, sadece bizim hedefimiz, dünyadaki taşımaları katmıyorum. Bunun pratik anlamı ne? Bugünkü altyapımızın, yol, liman, bütün taşıma altyapımızın, lojistik merkezlerinin üç katı daha ihtiyacımız var. Bunu, filomuza da diğer denizcilik branşlarına da yansıtabilirsiniz. Eğer Türkiye 2023'te dünyanın 10 ekonomisi içinde olacaksa bunları yapmak zorundayız. Bunlar da 'acelemiz ne, daha 12 senemiz var, nasılsa yaparız' diyeceğimiz bir iş değil. Her yıl bazı şeyleri yaparsak 12 yıl sonra bu noktaya geliriz. Bunun eylem planını yaptık. 4'er yıllık eylem planları yaptık, şimdi bunu uyguluyoruz. Yollarda, demiryollarında lojistik merkezlerinde, limanlarda, havaalanlarında ve bilişimle ilgili alt ve üst yapıda bu planlarımız mevcut. Şöyle yapmıyoruz; 'Kapıldım bahtımın rüzgarına yol nereye isterse beni oraya götürsün' demiyoruz. Gideceğimiz yeri biliyoruz, gideceğimiz yere göre yol inşa ediyoruz. Fark budur.''

Türkiye'nin son 9 yılda, ne yapacağını bilen, hangi istikamette gitmesi gerektiğine karar veren bir siyasi iradeyle yönetildiğini vurgulayan Yıldırım, ''Bu ekibin kaptanı da Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Dolayısıyla geminin varacağı liman, kaptan ve mürettebat bellidir'' dedi.

-''İnsanı öngörmeyen hiçbir yönetişim şekli başarılı olamaz''-

Yıldırım, dünyada yaşanan krize de işaret ederek, sözlerini, ''Eskiden bankalar batıyordu, şimdi ülkeler batıyor. Sadece parayı merkeze alan, para odaklı yönetim anlayışının iflas ettiği gün ışığına çıkmıştır. İnsanı öngörmeyen hiçbir yönetişim şekli başarılı olamaz. Bunu dünya bir kez daha gördü. Biraz daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var. Aksi halde bu fırtına herkesi etkileyecektir. Bunu için Türkiye'ye bölgesel anlamda da, küresel anlamda da çok önemli görevler düşüyor. Ülkemiz önümüzdeki yaşadığımız bu türbülansta ayakta kalabilecek altyapısını çoktan hazırlamıştır. Sadece ayakta kalmakla yetinmeyeceğiz, yardıma ihtiyacı olan, etrafımızdan başlamak üzere birçok ülkeye de elimizi uzatacağız'' şeklinde tamamladı.

-Dernek Başkanı Duman-

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Ruhi Duman da 1902'de kurulan derneğin tarihçesinden ve faaliyetlerinden bahsetti.

Bakan Yıldırım'ın denizciliğe büyük önem verdiğini, bunun için kendisine teşekkür ettiklerini belirten Duman, şunları kaydetti:

''Biz bunu yeterli görmüyoruz. Deniz, milletlerin kuvvet ve yaratıcılık alanıdır. Biz sizlerden daha çok şey istiyoruz. Dünya pazarlarından pay alabilmemiz için limanlarımızın, tersanelerimizin daha da gelişmesini ve bunlar için sizlerden teşvik edeci tedbirler almanızı istiyoruz.''

Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, kurdele keserek açılışını yaptıkları binayı gezdi.

Konuşmaların ardından Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Ruhi Duman, Bakan Yıldırım’a plaket verdi.

Editör: TE Bilişim