Yıldırım: "Horizon-1 İçin Görüşmeler Sürüyor"

Erzincan'ın Refahiye ilçesine gelen Bakan Yıldırım, her yıl geleneksel olarak Dumanlı Yaylası'nda düzenlenen Bal ve Kültür Festivali'ne katıldı.

Bakan Yıldırım, festival alanına gelişi sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


3G PROJESİNİN 4.5 MİLYAR TL'LİK KATKISI OLDU-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3G projesinin ülke ekonomisine 4.5 milyar TL'lik bir katkısı olduğunu söyledi.

Söz konusu hizmetin hayata geçirilmeden önce 2 milyar TL civarında bir lisans bedeli ödemesi yapıldığını, ayrıca altyapı çalışmaları için firmaların 2.5 milyar TL'lik yatırım yaptığını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Şimdiden 4.5 milyar TL'lik katkı sağlanmış oldu. Ayrıca bu şirketler 500 adet ARGE mühendisi ve Türk vatandaşını çalıştırmak zorundalar. Bu da ilave istihdam demek. Yapılacak olan her türlü mal ve hizmet alımlarında yüzde 40 Türk malı yerli katkı olması şartı var. Önemli katkılar bunlar. En önemlisi ise 3. nesil hizmetin başlaması nedeniyle ekonomik faaliyetler de artacak. Cep telefonu ile her şey halledilecek. Cep telefonu, bilgisayar, cepteki bir ofis haline geliyor. İletişim, zaman ve mekandan bağımsız hale geliyor. İster içeride, ister dışarıda olun ister seyahatte olun, gece, gündüz nerede olursanız olun iletişim daha hızlı ve kaliteli bir biçimde görüntülü olarak, veri iletişimi olarak yapmak mümkün hale geliyor.''

BAKANIN İTİRAFI

Yıldırım, bir gazetecinin 3G hizmeti ücretindeki vergi oranlarıyla ilgili sorusu üzerine de '''Görüntü için ve diğer hizmetler için vergiler hala yüksek, doğrudur. Tabii ekonomik kriz zamanında vergilerin birden bire aşağı çekilmesi çok kolay gözükmüyor. Ama çok kısa dönemde ekonominin canlanması durumunda bu da yapılacaktır'' dedi.

Yıldırım, daha sonra Refahiye Bal ve Kültür Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen cirit gösterisi öncesinde, bir cirit atına bindi. Cirit atıyla bir süre bölgede gezinti yapan Yıldırım, ayrıca Refahiye'nin Yurtbaşı köyünden getirilen Kağnıyı kullandı.

REHİN 1 TÜRK GEMİSİ VAR

Yıldırım, Aden Körfezi'ndeki deniz haydutluğu ile ilgili olarak, ''Rehin tutulan 1 Türk gemisi var. Görüşmeler sigorta şirketi marifetiyle devam ediyor'' dedi.

Yıldırım, bir soru üzerine, Aden Körfezi'nde sadece Türk gemilerinin korsanlar tarafından rehin alınmadığını, şimdiye kadar tutulan birçok yabancı ülkeye ait gemi bulunduğunu söyledi.

Kızıldeniz'den Aden Körfezi'ne giden güzergahta tüm gemilerin tehdit altında olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Şimdiye kadar 200-250 gemi tutuldu. Bunlardan 4-5 tanesi Türk gemisi. Burada bilhassa Somali'de Mogadishu civarı dışındaki alanlarda devlet yok, kontrol yok. Deniz haydutları da bundan istifade ederek fırsat buldukları zaman bu bölgede seyreden gemilere saldırıyorlar, gemileri ele geçirip, fidye alarak pazarlık etmek suretiyle tekrar bırakıyorlar. Bu şekilde tutulan 1 Türk gemisi var. Görüşmeler sigorta şirketi marifetiyle sürdürülüyor. Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında çalışan bir kuvvet gücü var, bölgede. Müşterek güç var. Burada iki muhribimiz de görev yapıyor. Gediz ve Gaziantep Muhribi. Bunlar da zaman zaman korsan faaliyetlerine karşı gerekli müdahaleleri yapıyorlar. Bu, sadece bizim değil dünyanın başının belası. Deniz korsanlığı o bölgede çok yaygın bir şekilde devam ediyor. Ona karşı mücadeleler de devam edecektir.'

 

Editör: TE Bilişim