Yılda 1 milyar euroluk göç 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapor, insan kaçakçılarının çalışma yöntemlerini, Akdeniz sularında son bulan yaşamlar üzerinden dönen kirli çarkı ve milyarlarca dolarlık kanlı parayı gözler önüne serdi.

Uluslararası insan kaçakçılarının sadece Türkiye üzerindeki göç dalgasından elde ettikleri gelir ise 1 milyar euro. Türkiye'de 2015'te, denizlerde boğulmak üzereyken 68 bin 701'i Suriyeli olmak üzere 91 bin 611 sığınmacı kurtarıldı. Toplam 279 sığınmacının ise cansız bedenine ulaşıldı.

Aralık 2015'te 6 bin 687'si Suriyeli olmak üzere 8 bin 897 sığınmacı sağ kurtarılıp 71'inin cansız bedenine ulaşılırken, Ocak 2016'da ise 102 kişi hayatını kaybetti.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) hazırladığı rapora göre sistemin en tepesinde "yolcubaşı" denilen kişiler var. Onların da güzergâh boyunca tüm ülkelerde "ortak"ları bulunuyor. Göçmenler Avrupa'ya üç aşamada taşınıyor. Bunlar Türkiye'ye geçmek, kıyı illere taşınmak ve Avrupa'ya ulaşmak olarak belirlenmiş. Göçmenler, aşamalı para ödüyor. Kişi başı anlaşılan bedel 3 bin ila 4 bin dolar arasında değişiyor.

YENİ BİRİM KURULUYOR

Türkiye, insan kaçakçılarına karşı mücadelede etkin olmak için yeni bir çalışma başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde insan kaçakçılarıyla mücadele için daire kurulması yönünde çalışmalar son aşamaya gelirken, il emniyet müdürlükleri bünyesinde de bu suçla mücadele edecek şubeler hizmete girecek.

Editör: TE Bilişim