Tarabya ve İstinye'de yıl sonuna kadar inşa edilecek iki yüzer marinanın, vatandaşların denizle ilişkisinin yeniden kurulması açısından büyük önemi var. 
 
 İstanbul'un şehir içi otopark sorununa büyük ölçüde düzen getiren İSPARK (İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ), şimdi de Boğaz'da dağınık bir görüntü arz eden tekneleri hizaya sokuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İSPARK AŞ, yüzer marinaların inşaat aşamasına geçebilmesi için hazırlanan 1/5000 ile 1/1000'lik imar planı tadilatlarının onaylanması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden onay bekliyordu. Koruma kurullarının planları onaylamasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de yüzer marinaların yapımı için İSPARK'a yetkiyi verdi.

Boğaz'da tekne ve yatların illegal bir parklaşma halinde olduğunu söyleyen İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, başıboş yapılanmaya son vereceklerini anlattı. Çarpık parklaşmanın Boğaz'da görüntü kirliliğine yol açtığını aktaran Gurbetçi, yüzer iskelelerin hizmete girmesiyle teknelerin Boğaz'da istedikleri gibi park yapamayacaklarını söyledi. Kıyıya sıfır şekilde park eden teknelerin vatandaşın denizle ilişkisini kesmesine artık izin vermeyeceklerini dile getiren Gurbetçi, yüzer marinaları kullanan teknelerin kıyıdan 25-30 metre uzakta demirleyeceğini anlattı.

Yüzer marinalar ile artık muhatapların da belli olacağına dikkat çeken Gurbetçi, kıyı bandında parklaşmanın yasaklanacağını vurguladı. 'İSPARK yüzer marinalarının hizmete girmesiyle artık hiç kimse Boğaz'da başıboş park yapamayacak." diyen Gurbetçi, aynı zamanda Boğaz'ın görsel güzelliğinin de artacağı müjdesini verdi. İlgili kurumlardan tüm izinlerin tamamlandığına vurgu yapan Gurbetçi, yüzer marinaların inşaatına başlayacaklarını ve yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti.

İSPARK Genel Müdürü, "Tarabya'da 161 ve İstinye'de 222 tekne kapasiteli yüzer iskeleler, dubalar üzerine inşa edilecek. İskeleler, yurtiçi ve yurtdışından gelen teknelerin yanaşabileceği düzeyde yapılacak." dedi. Gurbetçi, ilerleyen süreçte Sarıyer Büyükdere, Beykoz'un Keçilik, Kanlıca, Çubuklu, Göksu, Beşiktaş Bebek ve Arnavutköy'de de yüzer iskeleler inşa edileceği müjdesini verdi.

Ücret piyasaya göre belirlenecek

İstinye ve Tarabya'da yapılacak yüzer iskelelerde tekne ve yatlardan alınacak park ücretleri piyasaya göre belirlenecek ve yıllık olarak alınacak. Ataköy Marina'nın internet sitesinde 12 metre uzunluğunda ve 5 metre eninde bir tekne için yıllık park ücreti olarak 7 bin 332 Euro alınıyor. Kalamış Marina'da ise 10 metre uzunluğunda ve 3 metre enindeki bir tekne için yılık 3 bin 315 Euro park ücreti talep ediliyor. İSPARK'ın İstanbul Boğazı'nda yapacağı iki yüzer iskelenin kapasitesi ise 383 teknelik olacak. İskeleleri kullanan vatandaşlara taksit imkanı sağlanacak. 2010'un sonuna yetiştirilmesi planlanan iki yüzer iskelenin yaklaşık 12 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

 

Editör: TE Bilişim