2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nin (ÖSYS) ilk aşaması olan 2013-YGS'ye girmek için 1 milyon 851 bin 326 aday başvurdu. YGS,  tüm yurtta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki 167 sınav merkezinde, 100 bin 452 sınav salonunda tek oturumda yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak sınav, 160 dakika sürecek.
 
Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır olmaları ve yanlarında sınav giriş belgesini bulundurmaları gerekiyor.
 
Sınav giriş belgesinin ön yüzünde ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret bulunan adayların sınavı geçersiz sayılacak. Adaylardan, sınava giriş belgesinin yanı sıra nüfus cüzdanı veya pasaport gibi tanıtıcı kimlikleri de sorulacak.
 
Hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç-gereç getirmemeleri gerekiyor. Sınav binaları ve salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Kamera kayıtları, gerektiğinde kanıt olarak kullanılacak
 
''Din ve Ahlak''tan 5 soru
 
YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer alacak. Adaylar, güncel öğretim programlarından sorumlu olacak.
 
Sosyal bilimler testinde, ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile eğitim gören öğrenciler, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından muaf tutulacak. Bu öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisinden 5 soru yerine, YGS'de sosyal bilimler testinde yer alan felsefe alanından 5 soru sorulacak.
Editör: TE Bilişim