Gümrükte ‘yetkilendirilmiş yükümlü’ kapsamı genişliyor

GÜVENİLİR firmalara, ihracat kapılarını açan “yetkilendirilmiş yükümlü” uygulamasının kapsamı genişletiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu kapsamda, ithalatta da yerinde gümrükleme ve izinli alıcı uygulamalarının başladığını söyledi. GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, güvenilir firmalara vize derdi çekmeden ihracat kapılarını açan “yetkilendirilmiş yükümlü” uygulamasının kapsamını genişletiyor. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmaların uygulamadan yararlanması için karşılıklı anlaşma sürecinin devam ettiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu çerçevede ilk anlaşmanın 9 Haziran’da Güney Kore ile imzalanacağını bildirdi. Yazıcı, bu kapsamda gümrük işlemlerinin hızlı, etkin, güvenli ve basit yürütülerek yasal ticaretin kolaylaştırılması için mevzuat değişikliği çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

İTHALATA DA UYGULANACAK

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının 2013 yılı ocak ayında ihracat öncelikli düzenlemelerle hayata geçirildiğini ve yeniden düzenlenen Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile ithalat boyutunun düzenlendiğini belirten Yazıcı, getirilen en önemli yenilikler arasında ithalatta yerinde gümrükleme ve izinli alıcı uygulamalarının bulunduğunu kaydetti. Yazıcı, yeni uygulamalar sayesinde ihracat eşyasında olduğu gibi ithalat eşyasının da gümrüğe getirilmeden, doğrudan izin sahibi firmaların tesislerine götürülerek gümrük işlemlerinin burada gerçekleştirilmesinin mümkün olacağını belirtti.

20 GÜNDE TAMAMLANACAK

İzne sahip firmaların gümrük işlemlerini azami 20 gün içinde tesislerindeki güvenli depolama alanlarında tamamlayabileceğini, üretime hızlı geçişi sağlamak üzere de işlemleri 48 saat içinde tamamlanacak eşyanın ithalatının eşya taşıma aracından boşaltılmadan yapılabileceğini kaydeden Yazıcı, ayrıca büyük hacimli eşyayla konteynerlere ilişkin işlemlerin tesislerde açık alanda yürütülmesinin mümkün olacağını vurguladı. Uygulama sayesinde özellikle imalat yapan firmaların gümrüklerde bekleme sürelerinin azalacağını ve buna bağlı maliyetlerin minimize edileceğini belirten Yazıcı, uygulamanın firmalara uluslararası rekabette gümrük uygulamalarını avantaj haline getireceğini kaydetti. Uygulamalardan yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip taşıyıcılarla ithalatçıların faydalanabileceğini belirten Yazıcı, bu kapsamda ithalatta yerinde gümrükleme iznine sahip olabilmek isteyen firmaların, imalatçı olması, son 1 yılda belirli miktarda dış ticaret işlemini gerçekleştirmesi ve teminatı gümrük idaresine sunması gerektiğini ifade etti.

İŞLEM SÜRESİ YÜZDE 50 AZALDI

Kağıtsız gümrük uygulamasının yetkilendirilmiş yükümlü firmalarının ithalat işlemlerinde de başlatıldığını hatırlatan Yazıcı, uygulama sayesinde gümrük işlem sürelerinin yüzde 50 azaldığını, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasıyla kağıtsız gümrük uygulamalarının yaygınlaşacağını bildirdi. Öncelikli geçiş ve yeşil hat GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu uygulamalardan yararlanacak firmaların güvenlik kriterlerinin önemli olduğunu ve firma tesislerinde eşyanın gümrük işlemlerinin yapılacağı belirterek, işlemler devam ederken eşyanın bekletileceği güvenlik standartlarına sahip kapalı bir güvenli depolama alanının ve eşyanın taşıma aracında bekletilmesi halinde güvenli park alanının bulunması gerektiğini ifade etti. Yapılan düzenlemeyle yetkilendirilmiş yükümlüler için yeşil hat ve sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı tanındığını kaydeden Yazıcı, bu firmaların sınır kapılarındaki yoğunluğa tabi tutulmadan geçiş önceliği kazanacağını belirtti. Yazıcı, daha önce getirilen kolaylıkların verimliliği artırmak üzere yapılan düzenlemede ihracatta yerinde gümrükleme ve izinli gönderici uygulamalarının kapsamının genişletildiğine dikkati çekerek, izinli göndericilere birden fazla tesiste yükleme yapma ve A, B sınıfı onaylanmış kişilerin eşyasını da yetki kapsamında taşıma fırsatı verildiğini kaydetti.

İlk anlaşma Güney Kore ile

YETKİLENDİRİLMİŞ yükümlü statüsüne sahip firmaların kolaylaştırmalardan kendi ülkelerinin yanı sıra, uygulamanın yürütüldüğü diğer ülkelerde de yararlanabilmesi için ülkeler arasında karşılıklı anlaşma yapılması sürecinin devam ettiğini belirten Bakan Hayati Yazıcı, bu çerçevede ilk anlaşmanın 9 Haziran’da Güney Kore ile imzalanacağını bildirdi. Yazıcı, A ve B sınıfı onaylanmış kişilerin eşyasının izinli gönderici veya izinli alıcı yetkisi kapsamında taşınabilmesi uygulamasının geçici olduğunu ve bu firmaların yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olma potansiyelini taşıdığını belirtti. Bu nedenle A ve B sınıfı onaylanmış kişi statüsünün 1 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacağını kaydeden Yazıcı, firmalara gecikmeden yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olmak için gerekli çalışmaları başlatmalarını önerdi.

Editör: TE Bilişim