Yeni teşvik paket geliyor

Hurda indirimi denizcilik sektörüne de uygulanacak. Eski aracını getirene yenisini vergi avantajıyla alabilecek

Hükümet. yeni teşvik paketi hazırlığında. Yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 13,8 küçülmesi, ekonomi yönetimini daha hızlı sonuç alınabilecek adımlar atılması gerektiğine ikna etti. Gündemde turizm, otomotiv ve denizcilik sektörlerinde istihdamı artırmaya odaklı yeni tedbirler var. Son açıklanan teşvik paketinden umduğunu bulamayan tekstil sektörü de kapsama girmeye çalışıyor.

HURDA İNDİRİMİ

Edinilen bilgilere göre, teşvik paketinden faydalanacak sektörlerden biri otomotiv. Sektörün krizin başlangıcından bu yana dile getirdiği hurda indiriminin uygulamaya geçirilmesi söz konusu. Hurda indirimiyle belli bir yaşı geçen araçlar yenisiyle değiştirildiğinde yeni araç daha ucuza alınabilecek. Almanya, kriz nedeniyle 9 yaşın üzerindeki otomobilini getirenlere 2 bin 500 Euro indirim getirmiş ve sektörü kriz süresinde ayakta tutmayı başarmıştı. Otomotiv sektörü 16 Mart'ta yürürlüğe giren özel Tüketim Vergisi indirimi sayesinde satışlarını artırmış, ancak sektörde istihdamı genişletememişti. Sadece işten çıkarmalar durmuştu. Sektörde işini kaybedenlerin işine geri dönmesi hedefleniyor. Hurda indiriminin sektöre neler getireceği, devletin bundan ne şekilde etkileneceği konusunda akademisyenlerin çalışma yaptığı belirtiliyor.

AMAÇ İSTİHDAM

Teşvik kapsamına alınacak sektörlerden diğeri turizm. Bu sektörde istihdamı artırmak amacıyla, işe yeni alman her çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumu priminin işveren üzerine düşen kısmı, 6 ay boyunca devlet tarafından
karşılanacak. Bu teşvikin diğer sektörlere de uygulanması konusunda değerlendirmeler yapılıyor. Turizm sektörü 4 Haziran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketinden umduğunu bulamamıştı. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, uğradıkları hayal kırıklığını HT Ekonomi'ye "Anladık ki turizm stratejik sektör değilmiş" sözleriyle ifade etmişti.

Bazı illerin teşvik derecesi değişebilir

Yeni teşvik paketinde koordinasyon Hazine Müsteşarlığı'nda. Geçen hafta Ankara'da ilgili sektörlerden temsilcilerin de katıldığı toplantılardan sonra pakete son şeklini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan verecek.Teşvik paketinin bu hafta yapılması beklenen toplantıda ilgili sektörlerin ve bürokratların katılımıyla tekrar masaya yatırılması bekleniyor. Hükümetin 4 Haziran'da açıkladığı teşvik paketine ilişkin bazı revizyonların da yeni teşvik paketiyle birlikte açıklanabileceği belirtiliyor. " Bu noktada bazı illerin teşvik derecesinin yükseltilebileceği belirtiliyor. Diğer yandan teşvik kapsamına a için alt sınır belirtilen yatırımlar için arazi ve diğer bazı masrafların da yatırım kapsamına girip girmediği konusunun netleştirilmesi beklentiler arasında.

Marina yatırımları da teşvik kapsamında

Yeni teşvik paketinin kapsayacağı diğer sektör denizcilik. Denizcilik sektöründe iki boyutlu bir teşvik söz konusu. Birincisi hurda indiriminin denizcilik sektöründe de uygulanması. Belli bir yaşın üzerinde gemisi olanlar bunların karşılığında vergi teşvikinden faydalanacak. Diğer teşvik marina yatırımları için. Son açıklanan teşvik paketinde denizcilik sektörü yatırımları için alt sınır 250 milyon lira olarak belirlenmiş ve kapsamı "liman ve liman yatırımları" diye konulmuştu. Sektör temsilcileri marina yatırımları için 250 milyon liralık alt sınırın çok yüksek olduğunu ve marina yatırımlarının "liman" sınıfına girip girmeyeceği konusunda soru işareti bulunduğunu belirtiyorlar. Teşvik paketinde sektörün bu yöndeki sıkıntılarının giderilmesi hedefleniyor.
Editör: TE Bilişim