İMEAK DTO İZMİR ŞUBE BAŞKANI ÖZTÜRK: “YENİ MARİNA YATIRIMLARIYLA KAPASİTE ARTACAK”

TOBB Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki yat sayılarının değişim yüzdesi incelendiğinde ülkede dolaşan yat sayılarında yıllık ortalama %15’in üzerinde artış olduğunu söyledi. Türkiye’deki yat limanlarının genellikle Güney Ege - Batı Akdeniz bölgesinde yoğunlaştığını, bunun nedenini ise uygun meteorolojik, oşinografik koşullar ile doğal ve tarihi güzelliklere bağlayan Öztürk, “2010 yılında gerçekleştirilen Turizm Kıyı Yapıları Master Plan Çalışmasında Türkiye‘deki mevcut yat limanlarının aynı anda hizmet verebilen kapasitesinin 15.526 yat olduğu belirlenmiş.

2030 yılı Türkiye geneli için yapılan talep tahminlerinde kötümser senaryoda 26.811 yat, iyimser senaryoda ise 65.768 yat bulunmuştur. Yapılan tahminlerden en kötü senaryo göz önüne alındığında (26.811) dahi yat limanlarının bağlama kapasitesinin iki katına çıkarılması gerektiği ifade edilmiştir. Çalışmada ayrıca, 2030 yılına kadar ülkemizde 500 yatlık en az 60 adet yat limanı yatırımına ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır” diye konuştu.

Öztürk, İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin sorumluluk sahasında bulunan (Setur Ayvalık Marina, Levent Marina, Setur Çeşme Marina, IC Çeşme Marina, Port Alaçatı Marina, Teos Marina, Setur Kuşadası Marina, D-Marin Didim Marina) mevcut 8 marinaya ilave olarak yapılacak yeni 8 marina ile bölge mevcut yat bağlama kapasitesinde iki kat artış olacağını belirtti. Öztürk, “3.780 olan yat bağlama kapasitesi yapılacak yeni marina yatırımlarıyla 7.180’e ulaşacaktır.

Dolayısı ile bölgemiz yat turizmi gelirlerinde ve istihdamda iki kat artış olacağı öngörülmektedir.TOBB nezdindeki Odalarımızın bölgemizde inşa edilmesi planlı marinalar ile ilgili olarak; projelendirme, inşa ve faaliyete geçme süreçlerinde tabi oldukları meslek dallarına göre takip ve koordinasyon konusunda gerekli desteği vermeleri önem taşımaktadır. Kurulacak yeni marinaların hizmete girmesiyle, Odalarımız üyelerinin sanayi ve ticari hacimlerinin de gelişeceği aşikardır” dedi.

KRUVAZİYER RAKAMLARI DÜŞÜYOR

Konuşmasında kruvaziyer turizmine de değinen Öztürk, ülke genelinde limanlardaki kruvaziyer yolcu trafiğinin, son 4 ayda yüzde 33,9’luk azalmayla 212 binden 140 bine düştüğünü kaydetti. İzmir’de ise son 4 ayda yolcu trafiğinin yüzde 37’lik düşüşle 42 bine gerilediğinin altını çizen Öztürk, “İstanbul ise yüzde 51’lik düşüşle İzmir’in ardından ikinci sırada yer aldı. İlçeler bazında ise Kuşadası, 24 bin civarında azalma gösterdi. Marmaris ve Alanya’nın gerilediği ayda yalnızca, Antalya, Bodrum, Çanakkale ve Trabzon limanlarındaki yolcu trafiğinde artış oldu. 2014 yılı ilk 3 ayında Alsancak Limanı’na 10 gemide 21 bin 677 yolcu geldi. 2014 hedefi 120 gemi ve 400 bin yolcu. Bir önceki seneye bakarsak yıl toplamında 480 bin yolcu gelmişti. 2014 yılı için kruvaziyer yolcu sayısının düştüğünü görmekteyiz. Buna neden olarak İzmir’e gelen kruvaziyer gemilerin ülkemizdeki diğer kruvaziyer limanlarına yönelmesini ve Kuzey Afrika ülkelerinde savaş ortamının azalmasıyla tekrar o ülkelerin cazip hale gelmesini gösterebiliriz. Bunun yanında Alsancak Limanı’na yeni nesil büyük kruvaziyer gemilerin yanaşabilmesi için limanda gerekli çalışmaları hızlandırmalıyız” şeklinde konuştu.

YABANCILARA 5 YIL İKAMET İZNİ

Öztürk ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye yabancı sermaye ve zengin turistlerin gelmesini sağlamak amacıyla başlattığı başlattığı 5 yıl ikâmet izni çalışmasında önemli adım atıldığını ifade etti. Bakanlığın, yat turizmi amacıyla Türkiye'ye gelen ya da gelmek isteyen yat sahibine, eşine ve çocuklarına talepleri halinde, beş yıl geçerli ikâmet izni vereceğini kaydeden Öztürk, “Burada kişinin yalnızca yat sahibi olduğunu belgelemesi ve yaptığı marina sözleşmesi yeterli olacak. Bugüne kadar özellikle Arap ülkeleri, Rusya, Ukrayna gibi Doğu Blok'u ülkelerinden Türkiye'ye gelen turistlere üç ay ikâmet tezkeresi veriliyordu. Yeni çalışma ile turist sayısında büyük oranda artış yaşanacağına inanıyorum” dedi.

BÖLGEDEKİ MEVCUT MARİNALAR VE KAPASİTELERİ

BÖLGEDE YAPIMI PLANLANAN MARİNALAR VE KAPASİTELERİ

Editör: TE Bilişim