Yeni küresel ısınma raporu yolda
 
Dünya iklim uzmanları küresel ısınmayla ilgili yeni verileri içeren rapora son şeklini vermek üzere bugün Paris'te bir araya geliyorlar. 
 
BM gözetiminde düzenlenen 'Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli', dört gün sürecek toplantıdan sonra 2001 yılından bu yanaki ilk raporunu yayımlayacak.

Paris'te bir araya gelecek bilim adamları, gelecek yüz yıl içinde dünya ısısının ve deniz seviyesinin ne kadar yükseleceği ve bu değişimin ne ölçüde insanların tutumlarından kaynaklandığı konusunda görüş birliğine varmaya çalışacaklar.

1988 Yılında oluşturulan 'Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli', tarafsızlığı ve temkinli üslubu dolayısıyla büyük saygı görüyor ve hükümetlerin izledikleri politikalar ve şirketlerin stratejileri üzerinde çok önemli düzeyde etkili oluyor.

Panel, 2001 yılındaki son raporunda petrol, doğalgaz ve kömür tüketiminin atmosferdeki karbon dioksit oranını 420 bin yılın en yüksek düzeyine çıkarttığını bildirmişti. Yine 2001 raporunda 50 elli yılda dünya ısısının her on yıl için 0,1 derece arttığı ve genel ısınmanın, büyük ölçüde insanların hareket tarzından kaynaklandığı da belirtilmişti.

2100 Yılında, sera etkisi yaratan gazların salımına bağlı olarak, küresel atmosferin ısısının 1,4 ile 5,8 derece arasında artacağı, deniz seviyesinin de 0,09 ile 0,88 m. yükseleceği tahminleri yapılıyor.
 
Kaynak: BBC Türkçe
www.bbcturkish.com

Editör: TE Bilişim