Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Köprülerin zorunlu bakım çalışmalarında yaşanan araç kuyrukları yıllık yaklaşık 3 milyar lira değerinde işgücü ve akaryakıt kaybına neden oluyor. İstanbul'a üçüncü köprü yapılmasına karşı çıkanlar bu çileyi, bu kayıpları sona erdirme konusunda hiçbir çözüm üretmediler, üretemiyorlar" dedi.

Erdoğan, Garipçe'deki 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, projenin tamamiyle bütünlendiğinde, İstanbul'un üzerinden önemli bir yükün kalkacağını, kentin güzelliğine güzellik katacağını ifade etti.

İstanbul'un tarihte olduğu gibi bugün de en önemli ulaşım koridorlarından biri olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Asya'dan Avrupa'ya geçişi sağlayan 9 bin 500 kilometre uzunluğundaki 8 uluslararası ulaşım koridorunun tamamı İstanbul'dan geçiyor. Şu anda İstanbul'da araç sayısı 3 milyona yaklaşıyor. Şehiriçi ulaşımının yüzde 87'si karayoluyla sağlanıyor. Asya ve Avrupa arasındaki karayolu taşımacılığının yükünü çeken her iki köprüden normal şartlar altında günde 250 bin otomobilin geçmesi gerekiyor. Ancak gerçekleşen rakam bunun çok çok üzerinde. Şu anda bu köprülerden geçen araç sayısı 600 bini buluyor. Yani köprüler 2,5 kat kapasiteyle çalışıyor. Çevre yolları üzerinde oluşan araç kuyrukları yüzünden boğazı geçme süresi bir saati buluyor. Zaman kaybı oluyor, maliyet artıyor, yolculuklar adeta çileye dönüşüyor. Köprülerin zorunlu bakım çalışmalarında yaşanan araç kuyrukları yıllık yaklaşık 3 milyar lira değerinde iş gücü ve akaryakıt kaybına neden oluyor. İstanbul'a üçüncü köprü yapılmasına karşı çıkanlar bu çileyi, bu kayıpları sona erdirme konusunda hiçbir çözüm üretmediler, üretemiyorlar." Başbakan Erdoğan, söz konusu zihniyetin, vaktiyle Aksaray'a Vatan Caddesi inşa edilirken de karşı çıktığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatan Caddesi için 'ne yapacaksınız bu kadar geniş yola uçak mı indireceksiniz' diyorlardı. Onun için biz bu ufuksuz yaklaşımları, vizyondan, iyi niyetten yoksun bu zihniyetleri ciddiye almıyoruz, almayacağız. Biz hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz. Geleceğin İstanbul'unu, geleceğin Türkiyesi'ni inşa etmeyi sürdüreceğiz. Projenin güzergahını Belgrat ormanları, Fatih ormanları ve Polonezköy milli parkı gibi orman alanlarını koruyacak şekilde belirledik, buna dikkat ettik. Tarihi değeri olan bentlerin ve göletlerin korunmasını da gözettik. Güzergahı özellikle İstanbul'a su sağlayan bu göletlerin havza sınırları dışından geçirdik ve su kalitesini korumak üzere belirledik. Bu proje milletimizin gurur tablosu olacak, yıldız gibi evelallah parlayacaktır."

-Dünya çapında rekora imza atılacak


Başbakan Erdoğan, projenin tamamlanmasıyla dünya çapında bir rekora da imza atmış olacaklarına dikkati çekerek, "Bu projenin maliyeti yaklaşık 3 milyar dolardır. Gerçek rakamlara baktığımızda 4,5 milyar liraya mal olacak. Üçüncü boğaz köprüsüyle ilgili teknik bilgileri zaten bakanım verdi, üzerinde durmayacağım ama her şeyiyle dünyada örnek bir proje oluyor. Hem karayolu hem demiryolu aynı projede olması bakımından örnek. Bununla hep birlikte gurur duyacağız, göğsümüzü gereceğiz, alnımız dik yürüyeceğiz. Sadece Türkiye'de değil, dünyada yürüyeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin taşımacılık alternatifleri ve ticaret kapasitesinin de büyük oranda artacağını, bütün bir Marmara Bölgesi'nin ekonomik açıdan büyük bir canlılık kazanacağını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ayrıca yeni yerleşim alanlarının ve üçüncü havalimanı gibi mega projelerin şehir merkezleriyle bağlantısı da bu vesileyle kurulmuş olacak. Dünyanın en önemli finans merkezi olmaya hazırlanan İstanbul, bölgeye yapılacak yeni yatırımlarla bu hedefine daha da yaklaşacak. Onun için bizler coşkumuzu, heyecanımızı en üst düzeyde muhafaza edecek, hayallerimizin peşinde koşmaya hayalleri gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz. İstanbul'a kazandıracağımız her bir dev proje Türkiye'nin itibarını artıracak, Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracaktır. Biz büyük bir milletiz, bizler bütün dünyada hayranlık uyandıran şehirler imar etmiş büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Biz dünyaya Süleymaniye'den Sultanahmet'ten Galata Kulesi'nden, Topkapı surlarından bakıyoruz. Bizler büyük düşünüyoruz. İşte asrın projesi Marmaray bitmek üzere. İnşallah 29 Ekim'de cumhuriyetimizin 90. yıldönümünde asrın projesinin açılışını yapacağız. Aynı tarihte İstanbul-Ankara yüksek hızlı tren hattını da hizmete alacağız. IC orada da konsorsüyumün içerisinde olan bir firma. Geçtiğimiz 30 Mart'ta Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temelini attık. Bu proje de cumhuriyet tarihimizin Avrupa'nın ve dünyanın sayılı projelerinden birisi. Proje 9 milyar dolarlık maliyetiyle 50 ülkenin yıllık bütçesinden fazla. Yetmedi, yetmez de… Daha başarılı olacağız, kararlıyız ve başaracağız."

-Tarih pazarlığı-

Başbakan Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün müsade etmesi durumunda müteahhit firmalarla ufak bir pazarlık yapmak istediğini dile getirdi. Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile müteahhit firmaları sahneye davet etti.

Artık parayla ilgili pazarlık yapmayacaklarını, şimdi yapacakları pazarlığın başka olduğunu ifade eden Erdoğan, "Süre üzerinde bir anlaşma yapmamız lazım. Bugün 29 Mayıs. Ben 2014'ün 29 Mayıs'ı demiyorum. Ama inanıyorum ki gerek Astaldi, gerek IC gerekse Hyundai, üçü azmederlerse, kararlı davranırsa 29 Mayıs 2015'e bu projeyi yetiştirirler" diye konuştu.

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Siz ne emrederseniz o olur, sizin desteklerinizle biz de bu tarihe yetiştirme gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, "İki tanesinden sözü aldık IC ve Astaldi elimizden geleni yapacağız ve bu süreyi zorlayacağız diyor. Şimdi Hyundai'ye geliyoruz. Tabi Hyundai gerçekten işin en önemli boyutunda. Ama nedir 12 saat çalışmayacak, 24 saat çalışacak. Ama benim bildiğim Hyundai bu işi gayretle bitirir" ifadelerini kullandı. Hyundai firması yetkililerinin de ellerinden geleni yapacaklarını belirtmesi üzerine Erdoğan, "Biz de kolaylaştırıcı anlamda elimizden gelen bütün desteği vereceğiz ve inşallah 2 yıl sonra yine bir 29 Mayıs'ta 2015'te açılış töreninde bir arada olma arzusuyla hayırlı olsun diyorum" diye konuştu.

3. KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

IC İçtaş - Astaldi Konsorsiyumu ile yapılacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve proje kapsamında yer alan İstanbul Boğazı üzerinde yapılacak 3. köprünün inşaatı, taşımacılığın ve ticaretin geleceği olarak görülüyor.

Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü, ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü olacak 3. Boğaz Köprüsü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.

3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan, "dünyanın en uzun" ve "en geniş" asma köprüsü olacak. Köprü, 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip köprüsü özelliği taşıyacak.

Yapımına, 2013'te başlanan ve 2015'te tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Odayeri - Paşaköy kesiminde yer alacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.

Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, “Yap, işlet, devret" modeliyle gerçekleştirilecek. 4,5 milyar lira yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş?Astaldi Konsorsiyumu tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na teslim edilecek.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı üzerinde yapılacak 3. köprünün konsept tasarımı, yapı mühendisi “Fransız köprü üstadı” olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli Ti Engineering firması tarafından birlikte yapıldı.

 TÖREN ALANINDAN NOTLAR

* Yoğun güvenlik önleminin alındığı tören alanına gelen katılımcılar, X-Ray cihazından geçerek alana alındı
* Tören alanının tepeye doğru olan yukarı kısımlarında da özel harekat polisleri beklerken, bir başka polisin de gözlüğündeki kamerayla alana girişi kontrol ettiği görüldü.
*  Törene gelenlere, alanda oluşturulan stantlardan içerisinde, kaşarlı ve jambonlu iki adet sandviç ve meyvesuyu bulunan kumanya, şapka ve temel atılmasına şahitlik anlamı taşıyan "Boğaz'ın Yeni İncisi, Oradaydım" yazılı belgeler verildi.
* Tören alanında Mehter Marşı çaldı
* Törene helikopterle gelen Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'ü tören alanının dışına çıkarak karşıladı.
* Temel atma törenine Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan kol kola geldi.
* Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı
* Konuşmaların sonunda Mehter bölüğü sahne aldı
* İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, temel atma öncesi dua etti.
* Anı metni temele bırakıldı

SÜRE PAZARLIĞI YAPTI, İNGİLİZCE SESLENDİ

Başbakan Erdoğan, Garipçe'de 3. Köprü'nün temel atma töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül'ün bir sürpriz açıklayacağını söyledi.
Başbakan konuşmasının sonunda köprüyü yapacak firmaların yetkilileriyle süre pazarlığı yaptı. Köprüyü yapacak firmanın yetkilisini sahneye çağırırken ''Köprücü de gelsin. Quickly quickly'' diyen Başbakan Erdoğan, projenin 3 değil 2 yılda bitirilmesini istedi.

* Köprünün temelini Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan birlikte attı
* Törende kalabalık içerisinde bir kaç kişinin "Abdülhamid Han Köprüsü" yazılı bir pankart açtığı görüldü.
* Törende, yüklenici firmaları temsilen IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan'a, II. Abdülhamid'in "Boğaz Köprüsü" projelerinin fotoğraflarını hediye etti

KÖPRÜNÜN ADINI CUMHURBAŞKANI GÜL AÇIKLADI: YAVUZ SULTAN SELİM

Cumhurbaşkanı Gül, Garipçe'de 3. Köprü'nün temel atma töreninde bir konuşma yaptı. Gül, bir sürpriz yaptı ve 3. Köprü'nün isminin Yavuz Sultan Selim olacağını açıkladı.

Gül şunları söyledi:

Değerli misafirler, çok kıymetli mesai arkadaşlarım, sevgili vatandaşlarım bugün bu mutlu günde hep beraber bu büyük temel atma merasiminde bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Bugün İstanbul'un fethinin yıl dönümü. Fatih Sultan Mehmet'i rahmetle anıyoruz. Bu şehri bizlere emanet etti. Bu şehir İstanbul sadece bizlerin göz bebeği değil. İstanbul bütün dünyanın göz bebeği. Dünyanın nadir şehirlerinden birisi. Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış büyük bir şehir. Dolayısıyla bu şehrin sorumluluğunu taşımak , hizmet etmek hepimiz için mutluluk kaynağıdır. Çok şükür ülkemiz Türkiye karanlık günleri geride bıraktı. Türkiye ile gurur duyuyoruz.

Bugün burada bu büyük temel atma vesilesiyle bir araya geldik. İstanbul tarihi boyunca bir çok büyük olaylara şahit olmuştur. Muhakkak ki bunların içinde bir çok önemli toplantılar olmuştur. Eminim ki ilerde üçüncü köprünün temel atma merasimi de önemli bir anı olarak her zaman hatırlanacaktır.

Birinci Köprü, bildiğiniz gibi Atatürk'ün ismini taşıyor. İkinci Köprü İstanbul'u bize armağan eden fetheden Fatih Sultan Mehmet'in ismini taşıyor. Bu üçüncü köprü eminim ki herkesin zihninde vardır. Acaba bu köprünün ismi ne olacak diye. Biraz önce değerli başbakanımız o açıklamayı benim yapacağımın işaretini verdi.

Arkadaşlarımız hükümetimiz, hep düşünüldü konuşuldu neticede şu karara vardık ki. Üçüncü Köprü'nün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olsun.

 

Editör: TE Bilişim