Biri bizi gözetleyecek!

Türkiye, terör saldırılarına karşı ABD'dekine benzer bir güvenlik sistemi kurmaya hazırlanıyor.

Kurumlarının elindeki görsel istihbarat bilgilerinin tek merkezde toplanması da gündemde.

11 EYLÜL SONRASI SİSTEM

Türkiye, ABD'nin 11 Eylül saldırısından sonra yürürlüğe koyduğu güvenlik projesini hayata geçirmeye çalışıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı projeyle; terör saldırılarına karşı Türkiye'nin sıkı bir gözetim altına alınması, her türlü kuşkulu olayın ve kişinin takip edilmesi amaçlanıyor.

Güvenlik projesi kapsamında, büyük yerleşim yerleri, özellikle de büyük kentlerin, binlerce kamera ile donatılması öngörülüyor.

Bunun için, büyük şehirlerdeki belirli merkezlerde bulunan kameralı güvenlik sistemleri, daha geniş ve yaygın hale getirilecek.

Kameralı güvenlik sistemleri hem sayı hem de teknoloji açısından gelişmiş bir yapıya kavuşturulacak.

RADYOAKTİF SALDIRIYA KARŞI ÖNLEM

Terörist saldırıların önceden önlenmesine yönelik proje, radyoaktif maddelere karşı önlemleri de içeriyor. Buna göre; gümrüklere, havaalanlarına ve kent merkezlerine kamufle edilmiş dedektörler de yerleştirilecek.

Sistem gümrük kapıları dahil, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sınırlar olmak üzere, bütün kara ve deniz sınırlarının elektronik gözetim sistemleriyle de donatılmasını içeriyor.

Projeye göre, Türkiye üzerinden, Avrupa ve Asya arasında karşılıklı süren binlerce araçlık TIR ticareti de, bütün araçların tek tek takip edileceği bir sistemle izlenecek.

Denizcilik Müsteşarlığı halen sistemle uyumlu hale getirilmesini istenen bir proje ile deniz ticaretini de "dost düşman tanıma" amaçlı bir yapıya kavuşturmaya çalışıyor. Boğazlardaki gemi ticareti de çok daha etkili ve elektronik izlemeye dayanan bir sistemle izlemeye alınacak.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı'na yazı yazarak, sistemin kurulmasına talip olduklarını bildirdi.

Müsteşarlık, Türkiye'nin hem asker hem de polisin elindeki bulunan gözetim sistemleri, radarların tek bir merkezde toplanmasını önerdi.

(Kemal Yurteri / CNNTÜRK)

Editör: TE Bilişim