Piri Reis Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, (24 Eylül Pazartesi) 10.30-12.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Piri Reis Üniversitesi'nin İMEAK DTO Üyelerinin, maddi, manevi desteği ve fedakarlığı ile 10 yıl önce kurulduğunu belirterek, Piri Reis Üniversitesi'nden beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Piri Reis Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı açılış töreni; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin,  Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Piri Reis Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, Tuğamiral Yalçın Payal, İstanbul Liman Başkanı Muhammed Erdoğan, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, STK temsilcileri, eğitimciler, öğrenciler ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Piri Reis Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı Töreni'nde açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Oral Erdoğan; Türk ve Dünya Denizciliğine uzman insanlar yetiştirmek için kurulan üniversitenin, denizciliğin her alanında ihtisaslaşma ve bilimsel çalışmalar geliştirmenin yanında teknolojiye hâkim, özgüveni yüksek, katılımcı, bilgiye nasıl ulaşacağını bilen, sorgulayan bireyleri yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Prof. Oral Piri Reis Üniversitesi 10 yıl gibi kısa bir sürede dünya denizciliğinde gittikçe önemi artan bir yapı olduğunu gösterdiğini anlattı. Rektör Prof. Dr. Oral Erdoğan; "Toplam öğrenci sayımız 4012’ye ulaşmıştır. Mezun sayımız da 1454’e… Üniversitenin kuruluşundan bugüne çok sayıda bölüm açmayla uğraşmak yerine planlı, kontrollü ve ana ilkeye uygun bir strateji izlenmiştir. Bu çerçevede lisans bölümü sayımız 12, ön lisans bölüm sayımız 10, lisans üst 13 adettir" dedi.

"Yelkenleri atlastan, halatları ibrişimden"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Piri Reis Üniversitesi'nin İMEAK DTO Üyelerinin, maddi, manevi desteği ve fedakarlığı ile 10 yıl önce kurulduğunu belirterek, Piri Reis Üniversitesi'nden beklentilerinin yüksek olduğunu kaydetti.

Çakır Üniversitenin İMEAK Deniz Ticaret Odasının 9 bin aktif üyesinin maddi ve manevi desteğiyle 10 yıl önce kurulduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:" Bunca üyenin oluşturduğu ekonomiden ayrılan kaynakla büyük fedakarlıklarla ortaya çıkarılan bu altyapılar, tarihteki çok meşhur bir sadrazamın deyişini haklı çıkartacak şekilde "yelkenleri atlastan, halatları ibrişimden" misali, olabilecek en yüksek harcamalarla yerine getirilmiştir. Neredeyse başka hiç bir projeye ve muadili eğitim kurumlarına kaynak bırakılmaksızın bu yapılara aktarım yapılmıştır. Bu gerçek doğrultusunda bu üniversiteden beklentilerimizin de yüksek olması da normal ve haklı karşılanmalıdır. Üniversitemizin mevcut yönetiminden ve akademik kadrosundan ve dahi öğrencilerimizden üyelerimizin beklentilerine tercüman olacak bir kaç konuya temas etmek isterim Türk ve Dünya denizciliğinin sıçrama yaptıracak projeler ortaya koymak, ARGE ve deniz teknolojileri alanında büyük hamleler yapmak, diğer bir deyişle; akademik kadromuzdan ve öğrencilerimizden başımıza icat çıkarmanızı bekliyoruz. Denizcilik öğrencilerinin staj sorununun temelden çözülmesi, denk bütçelere sahip diğer üniversiteler seviyesinde yayın yaparak ilk 10’lar hedeflenmelidir. Denizciliğimizin biriken sorunlarının çözüm yollarını ortaya koyacak akademik çalışmalara destek verilmelidir. Deniz Ticaret Odası olarak üniversite – sanayi işbirliğini özellikle denizcilik eğitimi veren üniversitelerimizin ilgili fakülte ve yüksek okullarının yetkilileri. YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve idaremizle birlikte bir çalıştay düzenlemeyi hedeflemekteyiz.  Bunun bir ön çalışması da eğitimle ilgili olanı 27 Eylül’de yapılacaktır. Biz de Deniz Ticaret Odası olarak buna destek olacağız. Yeni eğitim ve öğretim yılınız hayırlı olsun. Başarılarınızın daim olması için Deniz Ticaret Odasının desteğinin arkanızda olacağını bildirmek isterim"

Açılış töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ise konuşmasından sonra derece ile okula giren öğrencilere ödüllerini Rektör Prof. Dr. Oral Erdoğan ile birlikte verdi.

Akademik yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Bahri Şahin'in verdiği "ilk ders" ile başladı.

Editör: TE Bilişim