Yelken santral, elektriği yarı yarıya ucuzlatacak

Yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğü çalışma sonucu pervanesiz rüzgar santralı geliştiren şirket, icadın lisans hakkını uluslararası seviyede satmaya hazırlanıyor. Yelkene benzeyen sistemle çalışan santralda, mevcut türbinlere göre çok daha az rüzgar ile daha fazla elektrik elde ediliyor.
 
Pervaneli sistemde rüzgar enerjisini depolamak mümkün değil.

Üretilen elektriği depolayabilen yeni sistem, mevcut tesislere göre ucuza mal oluyor. Kilovat başına klasik santrallarda maliyet 500-750 Euro iken yeni sistemde bu rakam 250-400 Euro `ya kadar düşüyor. Uzmanlar, söz konusu rakamların bu yöntemle elde edilecek elektriği de yarı yarıya ucuzlatacağını belirtiyor.


Yeni buluş, mevcut teknolojiye göre daha düşük rüzgardan daha verimli üretim yapıyor. Pervaneli santrallar, 5 metre/saniye hızda elektrik üretmeye başlarken, yeni teknolojide bu rakam 3,5 metreye kadar düşüyor. Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü `nün bahçesine kurulması düşünülen 10 kilovatlık yelkenli türbin, önümüzdeki günlerde görücüye çıkacak. Buluşu yapan Alpay İnce , yurtdışından ciddi teklifler aldıklarını ifade ediyor. İnce `nin `Alpay Teknolojisi` adını verdiği yeni buluş, bir metrekareden geçen rüzgardaki enerjinin yüzde 30-42`sini elektriğe çeviriyor. Eski teknolojide ayın oran yüzde 10-20 arasında değişiyor. Art arda konulan pervaneli türbinler, birbirinin üretimini düşürürken, yelkenli modelde türbülatif etkilenme çok aza iniyor.


Arena Gemi ve Arena ARGE Şirketi`nin sahibi olan İnce , pervanesiz rüzgar santralı hayalini gerçeğe dönüştürmek için 1997`de kolları sıvamış. İlk günlerde santralı hemen üretip, maddi bir değere çevirmeyi düşünmüş. Ancak projede hiç tahmin etmediği güçlüklerle karşılaşmış. `Elektrik üretecek türbini yaptım. Ancak gördüm ki, bayrağın dalgalanması gibi bir titreşim var. Buna karşı yeni düzenekler tasarlamaya başladım.` diyen İnce , yeni santralı daha verimli kılmak için 10 yılda 50 prototip yapmış. Sonuçta 2 yıl önce ortaya çıkan model için, `İşte bu oldu.` demiş.


30 ay süren uluslararası patent işlemlerinde son aşamaya gelinirken, buluşun fikri mülkiyeti 123 ülkede geçerli olan Patent İşbirliği Anlaşması (PCT ) kapsamında korumaya alınmış. İnce , icat ettiği sistemin imalatını yapmaktan ziyade patent hakkını satmayı planladıklarını söylüyor. Bu çerçevede İstanbul `da teknoloji satacak modern bir ofis kurulmuş. Gebze İleri teknoloji Enstitüsü `nün bahçesine yerleştirilecek 10 kilovatlık rüzgar türbinini üretecek bir de atölye tesis edildi. Bir Alman şirketinin prototipi, bu ülkenin Hannover şehrinde kurma ve 20 milyon Euro yatırım teklifi yaptığını belirten İnce , `Milliyetçilik damarım ağır bastı. Bu buluşun Türkiye `de kalması, gelirinin milli ekonomiye daha büyük katkı yapması için elimden geleni yapacağım.` diyor.

Zaman
 

Editör: TE Bilişim