Yedi yerde petrol aramak için başvurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde duyurduğu petrol arama seferberliği hız kesmeden devam ediyor.

Arar Petrol ve Gaz Arama Üretim Pazarlama AŞ, 7 sahada petrol arama ruhsatı almak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Genel Müdürlüğün konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

DÖRT BİR KOLDAN SEFERBERLİK SÜRÜYOR

Sadece petrolde değil doğal gazda da arama çalışmaları sürüyor. Türkiye'nin envanterine kattığı yeni nesil sondaj gemisi Fatih, ilk sondaj seferine dün çıktı. Fatih'in 6. nesil üst düzey teknolojiye sahip bir gemi olduğunu ve aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebildiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Gemimizin 'upgrade' edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilendi. Bu çalışmaların ardından Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi. Bütün operasyonlarımızı uluslararası kural ve düzenlemelere göre gerçekleştireceğiz. İş güvenliği standartlarımız en üst düzeyde olacak. Sondaj esnasında çevreye, deniz yaşamına ve canlılara hiçbir zarar vermeyen çevre dostu bir teknoloji kullanacağız" bilgisini vermişti.

SEFERBERLİĞİ ALBAYRAK BAŞLATMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde Türkiye'de petrol arama seferberliği başlatmıştı. Albayrak Mayıs ayında yaptığı konuşmada şunları söylemişti: "Yeni dönem başlıyor. Önümüzdeki dönem Şemdinli'den Cizre'ye kadar, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar alan içinde çok yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladık. Bu çok önemli bir adım. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen adım. Uçakla bölgede gravite verileri toplayacağız, hem de kara sismik detaylı çalışmaları yoğunlaştırarak uzun yıllardır halkımızın konuştuğu sınır bölgemizdeki yer altında ne var, bu adımlarla inşallah Türkiye'nin gelecek yıllarına her alanda olduğu gibi enerji, yer altı kaynakları, madencilik alanında da sağlam bir adım atacağız."

Editör: TE Bilişim