FATİH YILMAZ’IN KİTABI MDTO YAYINLARI ARASINDA YERİNİ ALDI

Gemi İnşa Mühendisi ve Yazar Fatih Yılmaz’ın ‘Denizcilik ve Gemi İnşa Sektörü’ adlı kitabı Mersin Deniz Ticaret Odası Kültür Yayınları’ndan Çıktı.

Gemi İnşa Mühendisi Fatih Yılmaz’ın 2008 yılından itibaren çeşitli kaynaklarda ve Mersin Deniz Ticareti Dergisi’nde yayınlanan makaleleri, MDTO tarafından kitap haline getirildi.

Ülkemiz denizciliğinin ve özellikle gemi inşa sanayiinin mevcut durumunu yansıtan ve denizcilik endüstrisinin geliştirilmesine yönelik proje ve önerilerle zenginleştirilmiş 36 ayrı makaleden oluşan derleme yayın denizcilik sektörünün ilgisine sunuldu.

Editörlüğünü Esra Kayadelen'in, kapak ve iç tasarımını H. Mehmet Acar'ın yaptığı ve KTÜ Gemi İnşaatı Mühendisliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Orhan Durgun, İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi merhum Prof. Dr. Necmettin Akten, Denizcilik Bankası Emekli Genel Müdürlerinden Ali Can, Pendik Tersanesi Eski Müdürlerinden Şükrü Yücekaya ve İTÜ Gemi İnşaatı Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şebnem Helvacıoğlu'na ait önsözlerin de yer aldığı 200 sayfadan oluşan kitapta; uluslararası denizcilik kurallarından denizcilik finansmanına, gemi mühendisliği mesleğinden tersane iş kazalarına, verimli çalışma modellerinden teşvik sistemlerine, Türkiye’nin denizcilik hedeflerinden yerli gemi dizel motoru üretim çalışmalarına kadar, tamamı denizcilikle ve gemi sanayii ile ilgili makaleler yer alıyor.

Amaç: "Türkiye'nin denizcilikte bir ekol, bir marka ülke olması"

Kitabında, bünyesinde barındırdığı birçok alt sektörün üretken ve emek yoğun yapısıyla denizcilik sektörünün tarih sahnesinde birçok ülkede sanayileşmenin ve iktisadi kalkınmanın itici gücü olarak rol oynadığını ve özelliklede atıl işgücünü harekete geçirmede stratejik bir kaynak olarak kullanıldığını belirten Fatih Yılmaz denizcilik sektörünün ülkenin işsizlik ve cari açık probleminin çözümü açısından da ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurguluyor. Denizciliğin mevcut ve potansiyel tüm kaynaklarını “istihdam” ve “yüksek katma değer” odaklı olarak organize etmek gerektiğini ifade eden Fatih Yılmaz, Kitabında bahsettiği yapısal dönüşüm projelerinin ve önerilerin amacının da; Türkiye'nin denizcilik ve gemi inşa sanayiinde sürekli gelişerek dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline gelmesi, her iki sahada da bir ekol, bir marka ülke olabilmesine katkı sağlamak olduğunu belirtiyor.

 

Editör: TE Bilişim