Yatçılar vergi indirimi rüzgârının sürmesini istiyor

ÖTV ve KDV indiriminin sektörde bir hareketlilik yarattığını, ancak beklenen sıçrama için sürenin en az bir yıla çıkarılmasının şart olduğunu vurguladı.

Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF) Başkanı Yavuz Sipahi, bazı deniz araçlarında 30 Kasım'a kadar geçerli olacak ÖTV ve KDV indiriminin sektörde bir hareketlilik yarattığını, ancak beklenen sıçrama için sürenin en az bir yıla çıkarılmasının şart olduğunu vurguladı.

Hükümetin tekne ve yatlarda gerçekleştirdiği KDV'yi yüzde 18'den yüzde 1'e, ÖTV'yi de yüzde 8'den sıfıra çeken uygulamanın sektör tarafından olumlu karşılandığını anlatan Sipahi, ancak indirimin zamanlama ve süreç bakımından geç kalınmış bir uygulama olduğunu ifade etti.

Bazı sektörlerde küresel ekonomik krizle birlikte başlatılan vergi indirim uygulamasının yat ve tekne sektöründe de uzun uğraşların sonucunda başlatıldığını söyleyen Sipahi, indirimin üç ayı kapsadığını söyleyerek, "Müsteşarlığımıza, Ulaştırma Bakanlığı'na ve Başbakanlık'a çekincelerimizi aktardık. Bu, geciken bir açıklamaydı. Ramazan ve yaz sezonunun sonuna denk geldi. İndirim dönemi sektörün satış yapmadığı, ölü sezonu kapsıyor. Sezon, tüketicinin daha çok ilgi duyduğu ve fuarların da başladığı ekim ayında başlıyor ve mayıs ayına kadar devam ediyor" dedi. Sipahi "Bu haliyle indirim uygulaması sektörde beklenen patlamayı yaratmayacak. Sürenin en az 1 yıla çıkarılmasıyla birlikte satışlarda gözle görülür bir artış olacağını tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.
 
Tekne almak için ideal zaman

İndirimle birlikte bugüne kadar tabu olan ve sadece zenginlerin uğraşı olarak nitelendirilen tekne ve yatların artık bu durumdan çıktığına dikkat çeken Sipahi, indirim uygulamasının tekne ve yat almayı düşünenler için iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Sipahi, kriz nedeniyle tekne ve yat fiyatlarında yüzde 25'e varan düşüşlerin olduğunu belirterek, "Hem vergi indirimi hem fiyat düşüşü bakımından tekne ve yat almayı düşünenler için en ideal zaman. Tüketiciler bu dönemi fırsata çevirebilirler. Bankalar da çok uygun kredi imkânları sunuyor" diye konuştu.
 
2012-2013 yıllarını kurtaralım

Olumsuz koşullara rağmen Türkiye'nin yat ve tekne endüstrisinin, mega yatlarda dünya 3'üncüsü konumuna geldiğini anlatan Sipahi, mega yat üretiminde Türkiye'nin krizden en az etkilenen ülkelerin başında geldiğini belirti. Sipahi, sektörün 4.5 milyar euroluk bir büyüklüğe sahip olduğunu ve geçen yıl 2.5 milyar dolarlık ihracat yaptığını kaydetti. Kriz nedeniyle 2009'un kayıp bir yıl olduğunu aktaran Sipahi, "2012-2013 yıllarını kurtarmak gerekiyor. İlgili kurumların sektöre sahip çıkması halinde ve indirim süresinin uzatılmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda Türkiye yatırımcı çekebilir konuma gelebilir" dedi.

Türkiye'yi küçük ve orta ölçekli teknelerin üretiminin yapıldığı bir merkez haline getirmeyi istediklerini belirten Sipahi, bunun için özel bölümlerin oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim