Uluslararası Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları’nda Yunanistan’ın İzmir Konsolosu Yorgos Katapodi’nin bir günlük vize vermemesi tepki gördü. Bodrum’da bu yıl 17’ncisi düzenlenen ve dünyanın en büyük yat yarışlarından biri olduğu belirtilen Uluslararası Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Yarışmaları’na ‘konsolos krizi’ damgasını vurdu.

Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Yorgos Katapodi, Türk yarışmacılara bir günlük vizeyi vermedi. Yat yarışları programında yer alan Kalimnos Adası’nın Belediye Başkanı George Roussos, girişimlerine rağmen vize sorununu aşamayınca belediye meclis üyeleri ve yatçılarla Bodrum’a gelmekten vazgeçerek özür diledi.

92 yat katıldı

15- 20 Ekim 2005 tarihlerinde 80 ülkeden gelen izleyiciler ve 13 ülkenin yatçılarından oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek yarışmalar, Era Bodrum Yelken Kulübü’nce, Türkiye Cumhuriyeti Rodos Başkonsolosluğu, Kilimli (Kalimnos) ile Bodrum Belediyeleri, yöre marina ve odalarının katkılarıyla düzenlendi. 60’ı Türkiye’den, diğerleri de başka ülkelerden 92 yatın katılımıyla, ‘Türk-Yunan ilişkilerini geliştirmek, iki ülkenin denizcilik sektörünü kaynaştırmak’ amacıyla düzenlenen yarışmanın iki komşu ülkenin en güzel sahillerinde yapılması planlandı. Yunanistan’ın Kalimnos Belediyesi’yle Bodrum Belediyesi ve düzenleme komitesinin aldığı kararlar tüm resmi makamlara iletildi.

Vize verilmedi

Organizasyon komitesi başkanı Erman Aras, İzmir’de kısa bir süre önce göreve başlayan Başkonsolos Yorgos Katapodi’nin yarışmalara katılacak tek bir denizcinin bile pasaportuna vize vermediğini belirterek bu davranışı anlamakta güçlük çektiklerini söyledi.

Bodrum Kupası Organizasyon Komitesi, Hakem Komitesi Başkanı ve Yelken Federasyonu Üyesi İlker Bayındır aracılığıyla, Marmaris, Bodrum ve Güllük Sahil Güvenlik komutanları ile yat kaptanları teknik toplantıda bir araya geldi. Toplantıdan sonra, startı Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ile Yunanistan’dan tek teknede yarışacak Vasilis Kafalitis, yarışma çanını birlikte çalarak verdi.

Fırtına vurdu

Ege Denizi üzerinde mücadele eden ahşap yatların mürettebatı, 16 millik Bodrum-Karaada-Bodrum etabında ilk altı mil geçildikten sonra saatteki hızı 60 mili aşan fırtına nedeniyle zor matadorbet giriş anlar yaşadı. 92 yatın katıldığı yarışmalarda bazı yatların yelkenleri yırtıldı, 50’ye yakın yat riske girmemek için yelkenlerini indirip yarışı terk etti. Saatteki hızı 60 mili aşan fırtına nedeniyle güçlükle kontrol edilebilen bazı yatlar kayalıklara çarpma tehlikesi geçirdi. Bodrum Kupası yarışmalarının ilk günkü bölümünde Geleneksel Ahşap Yatlar kategorisinde Kırmızı Bayrak’ta ‘Tartigrat’ Bodrum Kalesi önündeki bitiş çizgisine birinci gelirken, Klasik Ahşap Yatlar A Kategorisi Kahverengi Bayrak’ta da ‘İlios’ adlı tekne birinciliği elde etti.

Kaynak:Yaşar Anter

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim