Yat turizmi doping olacak

“Karadeniz’in Yat Turizmine Açılması” projesiyle atıl durumda olan balıkçı barınaklarının ekonomiye kazandırılması hedefleniyor

Karadeniz Bölgesi’ndeki kıyı yapılarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla yeni bir projeye imza atılıyor. “ Karadeniz’in Yat Turizmine Açılması” projesi ile başta inşaatı devam eden ve atıl durumdaki balıkçı barınaklarının yat turizmine açılabilmesi ve ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinin yanında üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin Avrupa ve dünya yatçılığına tam anlamıyla duyurabilmesi için Karadeniz’in de yat turizmine açılmasının sağlanması projenin amaçları arasında yer alıyor. 

AKP İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu ve Danışmanı Dr Süleyman Basa’nın ortak çalışması olan “Karadeniz’in yat turizmine açılması” projesinin gerçekleşebilmesi için 50-60 mil aralıkla bağlanabileceği, elektrik, su ve güvenlik alabilecekleri kıyı yapılarının belirlenmesi gerekiyor. En az 4 noktada (Sinop, Samsun, Trabzon, Rize) yat limanı standardına sahip, içerisinde en az 100 yat bağlanabilecek bakım onarım, otel, restoran üniteleri olan yat limanlarının yapılması için ise yatırımcılar bekleniyor. Belirlenen noktalardaki kıyı yapılarına 20-30 yatın elektrik, su ve barınma ihtiyaçlarını DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından karşılanması düşünülen projede, Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndan da gerekli teşviklerin sağlanması amaçlanıyor.

 

 

Elektrik ve su ikmali yapılabilecek ortam gerekiyor

Projede yer seçimi yapılırken, düşük kapasiteli olan ve inşaatı devam eden kıyı yapılarının seçilmesine dikkat ediliyor. Kendi fonksiyonlarının yanında yat turizmine hizmet verebilecek düzeyde kıyı yapısı tercih edilmezken, kıyı yapılarının yat turizminin hizmetine sunulacak şekilde düzenlenmesi esas alınıyor. Diğer yandan Karadeniz Bölgesi’nde yeni yat konaklama noktalarına ihtiyaç duyuluyor. Yat sahipleri yaklaşık 50-75 mil aralıklarla sığınabilecekleri elektriği ve su ikmali yapabilecekleri ortam ararken, yetkililer Karadeniz’de yat turizminin ancak sistemi tümden ele almak ve İğneada’dan-Hopa’ya kadar belirli aralıklarla yat bağlama, konaklama ve bakım limanlarının fiziki alt yapısının oluşturulması ile sağlanabileceğini belirtiyor. 

Deniz turizminde Türkiye’nin payı yüzde 25

AKP İstanbul Milletvekili ve Eski Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Türkiye’ye gelen her 100 turistin 80’inin gelme sebebinin denizler ve kıyılar olduğunu belirterek, deniz turizminin Türkiye’nin turizm gelirleri içinde bugün önem verilmeyen konumuyla dahi yüzde 25’lik paya sahip olduğunun altını çizdi. Yat turizminde sayısal değerlere bakıldığında tüm Avrupa’da 800 bin özel ve ticari yat ile Akdeniz çanağında 320 bin yat kapasiteli yat limanlarının görüldüğünü kaydeden Kaptanoğlu, “ Yüksek yaşam standardına sahip 350 milyonluk Avrupa, bir yanda, 200 milyonluk petrol zengini Arap alemi diğer yanda ve açılım içindeki 250 milyonluk Rusya ve bunların ortasında doğal güzelliği, tarihi, kültürel zenginliği, dinsel motifleri ve uygun meteorolojik koşulları ile Türkiye’nin bu kaynaktan daha fazla gelir etmemesi kabul edilemez” diye konuştu.

Avrupa yatçılarının hedef ülkeleri arasında İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Yunanistan ve daha sonra Türkiye’nin geldiğini ifade eden Kaptanoğlu, yat sahiplerinin dünyada yeni parkurlar görmek için Türkiye’de Karadeniz sahillerini keşfetmek istediğine dikkat çekti. Kaptanoğlu, verimli bir turizm ekonomisinin oluşması ve uluslararası alanda hedeflenen payın alınabilmesi bakımından Akdeniz çanağındaki hareketliliğin Karadeniz’e yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yat limanlarının deniz turizminin en önemli unsurlarının başında geldiğini vurgulayan Kaptanoğlu, “ Zira yatına güvenli bir bağlama limanı bulunmayan yatçının o ülkeye ve şehre gelmesi asla mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Türkiye’deki 40 metre üstü yatlar en iyi ilk 10 sırada

Karadeniz’de bin 695 kilometrelik kıyı şeridi, eşsiz doğa güzelliklerini içersinde barındırmasına rağmen deniz turizm faaliyetlerinin hiç bulunmadığını belirten Kaptanoğlu, turizm olgusunu sadece yayla turizmi merkezli bir rotaya sürüklendiğini ve işletmede gerçek anlamda bir yat limanının mevcut olmadığını söyledi. Kaptanoğlu, “ Oysaki Karadeniz kıyıları, yüksek gelir seviyesine sahip olan yat ve kruvaziyer turistin gelmesi için pek çok sebebi içerisinde barındırmaktadır. Karadeniz kıyılarımızın yat turizmine açılması, kıyı kentlerimizde önemli bir istihdam ve ekonomik potansiyel yaratacaktır. Zira yatçılık 18 tane meslek dalına ilgilendiren bir faaliyettir” diye konuştu.

Kaptanoğlu, projenin Karadeniz'deki yat hareketliliği yat inşa ve bakım onarım sektörüne de büyük katkı sağlayacağını belirterek, ülke tersanelerinde sipariş üzerine  inşa edilen 40 metre üstü yatlar, en iyi yat sıralamasında 2’ncilik ve 8’ncilik dereceleri ile en iyi ilk 10 yat arasına girdiğini ve Türkiye’nin dünyanın en iyi yat inşa eden üçüncü ülkesi olduğunu kaydetti. Yurt dışına ihraç edilmek üzere inşa edilen yatların bir kalemde Türkiye’ye 20 milyon dolar ihracat girdisi sağlayabildiğini sözlerine ekleyen Kaptanoğlu, “ Yat inşasındaki potansiyel, yetersiz inşa alanları nedeniyle değerlendirilememektedir. Bu bölgedeki, yat imalatçıları yeni yer tahsis edildiği takdirde yat ihracatında elde edilecek döviz gelirleri artacaktır” dedi.

KARADENİZ YAT TURİZMİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEBİLECEK KIYI YAPILARI

-          Rize  (Fındıklı Yeniköy Balıkçı Barınağı)

-          Rize  (Belediye Yat Limanı)

-          Trabzon  (Trabzon Yat Limanı)

-          Giresun  ( Piraziz Balıkçı Barınağı)

-          Ordu  ( Yalıköy Balıkçı Barınağı)

-          Samsun  ( Samsun Yat Çekek Yeri)

-          Samsun  (Yakakent Balıkçı Barınağı)

-          Sinop  ( Gerze Balıkçı Barınağı)

-          Sinop  ( Sinop Limanı)

-          Kastamonu  ( Bozkurt İlişi Balıkçı Barınağı)

-          Bartın  ( Amasra Limanı)

-          Zonguldak  (Alaplı Balıkçı Barınağı)

-          Düzce  (Akçakoca Balıkçı Barınağı)

-          İstanbul  (Şile Balıkçı Barınağı)

-          Kırklareli  (İğneada Balıkçı Barınağı)

Kaynak : Meltem GÜNDÜZ – PERŞEMBE ROTASI   Alıntı: Lojiport
Editör: TE Bilişim