Yat kaptanlığı kursuna ilgi artıyor 

Yat Kaptanlığı Kursu, kısa yoldan denizci olmak isteyenlerin umudu oldu. Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu (DİYYO) tarafından ortaklaşa düzenlenen Yat Kaptanlığı Kursu'nun gelen talep üzerine tekrar düzenlenmesine karar verildi.

Geçen yıl ilki düzenlenen 80 kişinin başvuru yaptığı kursu başarıyla tamamlayan 75 kişi Gemi Adamları Sınav Merkezi tarafından gerçekleştirilen yat kaptanlığı sınavlarına girmeye hak kazandı. 25 kişi ise sınavı başarılı bir şekilde tamamlayarak yat kaptanı oldu.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş olan ve DİYYO tarafından eğitimi verilen 352 saatlik kursun 20 Ekim 2008 tarihinde başlayacağını ve 4 ay devam edeceğini söyledi. Kursların, ülkenin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik konusuna da katkısı olabileceğini anlatan Dologh, şöyle konuştu: "Denizcilik, sürekli olarak bizlere yeni iş imkanları yaratıyor.

Kursların istihdama katkısı olacağına inanıyorum. Üniversiteye giremeyen lise mezunu gençlerimizin de bu kurslara büyük ilgi göstereceğini tahmin ediyorum. Ayrıca, yat kaptanlığı zevkli bir meslek ve sektörde ihtiyaç duyulan meslek kolu. Bunun yanında Çeşme'de Türkiye Denizcilik Eğitim Vakfı'na (TÜDEV) ait binada verilmekte olan yat kaptanlığı ile ilgili kurslar Kasım ayında tekrar başlayacak. TÜDEV tarafından geçen yıl düzenlenen kurslara 44 kişi başvurdu. 39 kişi yat kaptanlığı sınavlarına girdi. TÜDEV'in organizasyonunda aynı zamanda STCW kursları da veriliyor. Yat Kaptanlığı ile ilgili düzenlenecek her iki kursun da ilgi göreceğini tahmin ediyorum."

Devam mecburiyeti olan yat kaptanlığı kursunda, seyir, elektronik seyir sistemleri, teorik ve uygulamalı gemicilik, denizde çatışmayı önleme kuralları, haberleşme, meteoroloji, denizde güvenlik, denizde canlı kalma teknikleri, can kurtarma araçlarını kullanma, denizde yangınla mücadele teknikleri, temel ilk yardım, deniz hukuku, denizcilik sözleşmeleri, motor bilgisi, denizcilik İngilizcesi gibi dersler veriliyor.

Kaynak:mynet haber

Editör: TE Bilişim