Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in Aliağa İlçesi'nde yenilenen Denizcilik Müsteşarlığı Aliağa Liman Başkanlığı'nın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yıldırım, İzmir Limanı'nın artık tıkanmaya başladığını, orta vadede Aliağa'ya büyük kapsamlı bir liman yapmayı düşündüklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aliağa Belediyesi'ni ziyaret etti. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Bakan Yıldırım'a Aliağa ile ilgili projelerini anlattı. Nemrut Körfezi Liman ve Dolgu Amaçlı İmar Planı Projesi hakkında bilgi veren Kaya, "Bu proje tamamlandığında, karayolu kullanılmadan limana ulaşılacak ve Alsancak Limanı'ndan daha fazla depolama kapasitesine sahip olacak" diye konuştu. Avcı Ramdan Sahil Parkı Peyzaj Projesi'nden de bahseden Kaya, eski balıkçı barınaklarını buraya taşımayı planladıklarını ifade ederken, Bakan Yıldırım, bu bölgeye balıkçı barınakları yerine marina yapılmasının yerinde olacağını kaydetti.

Daha sonra Bakan Yıldırım, yenilenen Denizcilik Müsteşarlığı Aliağa Liman Başkanlığı'nın açılışını gerçekleştirmek üzere limana geçti. Açılışta bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, Barbaros Hayrettin Paşa'nın "Denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözünü hatırlatarak, "Osmanlı İmparatorluğu etrafını kuşatan denizlerle her açıdan daha üstün hale gelmişti. Atatürk, Türkiye'nin sahip olduğu sahil şeridi boyunca denizlerden azami yararlanmak için her türlü çalışmayı başlatmıştı. Türkiye'nin bir tersaneye ihtiyacı olduğunu fark ederek, Pendik'te tersane kurulması için talimat verdi, ancak 1938 yılında verilen talimatla başlayan tersane inşaatı, ancak 1983 yılında tamamlanabildi.

Yıldırım, gerekli yatırımların aktarılamaması nedeniyle, kamu yatırımlarında ciddi aksaklıklar yaşanıyor. Antalya Havalimanı, sadece 11 ayda tamamlandı. Eğer bunu, kamu öz kaynaklarla yapmaya kalksaydık, bu sürede ancak evrak işlerini tamamlayabilirdik. Bu şekilde İzmir Dış Hatlar Terminali'nin tamamlanması da 1 yıl sürdü. İzmir'de kalkan inen uçak sayısı 20'nin altındayken, bugün 150'yi buldu" diye konuştu.

Denizciliğin bugüne kadar gelen müzmin sorunları olduğunu söyleyen Yıldırım, en önemli sorununun 4 bin 700 millik sahil şeridi boyunca denizcilik felsefesinin tıkanmış olması olduğunu kaydetti. Denizcilikte en büyük sorunlardan birinin de, akaryakıtın pahalı oluşu olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Balıkçılar ve deniz turizmiyle uğraşan tekneler, denize açılamıyordu. Bu doğal asfaltı kullanmamız gerekiyordu. Denizde kullanılan akaryakıtı ucuzlaştırmamız gerekiyordu. Yaklaşık 2 YTL olan mazot 70-80 YKR'ya indi. Balıkçılar, daha uzak yerlerde avlanır duruma geldi. Turizm taşımacılığı iç sularda gelişti. Yolcu ve yük taşımacılığında artışlar oldu. Bir zamanlar yüzde 26 seviyelerinde olan deniz taşımacılığı, yüzde 2-3 seviyelerine düşmüştü. Yıllardan sonra beyaz kuğu gibi gemiler, denizlerimizde salınır duruma geldi. Sektöre verdiğimiz yatırım 250 milyon YTL, ancak kazancımız bunun kat kat üzerindedir" dedi.

Türkiye'nin, bugün yat imalatında ve kimyasal tanker imalatında marka olduğunu bildiren Bakan Yıldırım, Türkiye'nin artık bir gemi inşa üssü olma yolunda olduğunu söyledi. Denizciliğin, yetişmiş personel alanında desteklenmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını da hatırlatan Yıldırım, "Bizden önce Denizcilik Müsteşarlığı'nda, denizcilikle ilgili 6 kişi vardı. Bugün 134 limanda 250'den fazla kaptan, gemi inşa ve makine mühendisi olarak istihdam ediliyor" şeklinde konuştu. İzmir Limanı'nın, ülke ihracatına, ekonomisine katkısının çok büyük olduğunu, ancak uzun vadede İzmir Limanı'nın artık tıkanmaya başladığını ifade eden Yıldırım, "İzmir Limanı'nın daha fazla büyümesine zaten imkan da olmadığı aşikar. Orta vadede yeni bir liman arayışımız devam etmektedir. Daha kuzey kıyılarında kapsamı daha büyük bir liman yapılması gündemimizde var. Bu da büyük ihtimalle Aliağa bölgesinde olacaktır. Aliağa metro hatları da, 2 yıla kadar çalışmaya başlamış olacaktır. Günde 500 bin vatandaşımızın rahat ve ekonomik bir ulaşım yapmasına imkan sağlanmış olacaktır. Diğer yandan Aliağa'da bir denizcilik meslek lisesi de yapılacak" şeklinde konuştu. Bakan Yıldırım, bir gazetecinin İzmir Limanı'nın ihalesinin ne zaman yapılacağı yönündeki sorusu üzerineyse, hukuki sürecin henüz tamamlanmadığını, bu sürede ihalenin yapılmasının bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyerek, hukuki süreci beklediklerini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından, yenilenen Denizcilik Müsteşarlığı Aliağa Liman Başkanlığı'nın ve Aliağa İlçe Başkanlığı'nın, açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Bakan Yıldırım, Ankara - Eskişehir arası hızlı trenin bu sene sonunda açılacağını kaydetti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim