Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gemi ve yat sektöründe 10 yıl önce yüzde 15'ler seviyesinde olan yerlilik oranlarının yüzde 35-40'Lara geldiğini belirterek, "Sektördeki yerlilik oranını yüzde 60-70'lere çıkarmanın araştırması ve çalışması içinde olacağız" dedi.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 2. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması Ödül Töreni'ne katılan Çağlayan,  dünya ve Türkiye ekonomisi, yerli otomobil,  gemi ve yat sektörünün gelişimi konularda değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'nin geçen yıl elde ettiği yüzde 2,2 oranındaki büyümede ihracatın 4,1 puanlık katkısının önemli olduğunu, ihracatın hem nicelik hem de nitelik açısından mutlaka değişmesi gerektiğini belirterek, değişimin ve yeniliğin önemine vurgu yaptı.

Geçen yıl itibariyle gemi ve yat ihracatında Türkiye'nin birim kilogram fiyatının yaklaşık 4,69 dolar olduğunu ve bu rakamla.Güney Kore'nin önünde olunduğunu belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"Onların birim kilogram fiyatı bizden düşük ancak Almanya'nın gerisindeyiz. 2009'da ihracatımızın kilogramı 1 dolar 16 sentti ve giderek ihracat kilogram fiyatının arttığını görüyorum. 2009'da 1,16'dan 2010 yılında 1,23'e çıktı ve 2011'de 1,47 oldu sonrada  2012'de 1,58 dolara çıktı. Biz bunu yaparken Japonya bir kilogramlık ihracatını 3,96, Almanya 3,76, Kore 3 dolara yapıyor. Geçen yıl yaptığımız yaklaşık 90 milyon tonluk ihracatımızı 270 milyon tona çıkarmamız gerekiyor ki hedeflerimizi tutturalım. Ancak bunu bu şekilde yapamayız. Önemli olan bunu miktar bazında değil değer bazında arttırmak. Dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olmayı kafaya koymuşsak, ihracat kilogram rakamımızı en az ikiye katlamamamız gerekiyor. Bunu da ileri teknoloji yüksek katma değer koyarak yapacağız"

"Yerli otomobil sanayideki yerlilik oranını artıracak"

Yerli otomobil üretimiyle Türkiye'deki yerlilik oranını ciddi oranda artırmayı planladıklarını dile getiren Çağlayan, üretimde yerlileşmenin sanayi üretimi, istihdam ve katma değere büyük katkıları olacağını belirterek, "İthalat yaparak ihracat yapmanın bir faydası yok. Bugün Türkiye'de 100 dolara üretilen bir otomobilin 56 doları yurtiçi kaynaklar, 44 doları ise ithal kaynaklarla yapılıyor. Yerli otomobile gidiş sebebimiz de otomobilin motorunun ve aktarma organlarının Türkiye'de yapılmasını sağlamak. Yerli otomobilin yerli motor ve aktarma organını koyduğumuz zaman yerlilik oranı 56 dolardan 80 doların üzerine çıkıyor" diye konuştu.

Gemi ve yat sektörünü değerlendiren Çağlayan, "Gemi ve yat sektöründe 10 yıl önce yerlilik oranları yüzde 15'ler mertebesindeydi. Bugün ise yüzde yerlilik oranları 35-40'lar düzeyinde. Biz bir taraftan ihracat kilogram fiyatımızı artıracağız bir taraftan da bu önemli sektördeki yerlilik oranlarını yüzde 60-70'lere çıkarmanın araştırması ve çalışması içinde olacağız" dedi

Çağlayan gemi ve yat sektöründe inovasyonun önemine değinerek tasarım yarışmalarının büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

Büyükekşi: "Gemi ve yat sektöründe AB'nin payı yüzde 40'a yakın"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak dünyada artık ticaret usülünün değiştiğini, gemi ve yat ihracatında da müşteri odaklılığın çok önemli hale geldiğini belirtti.

Türk gemi ve yat inşası sektörünün Güney Kore'yle yarış halinde bulunduğunu belirten Büyükekşi, sektör paydaşlarının özgün ve kaliteli tasarımlarla dünyadaki rakiplerinin önüne geçebileceğini belirterek, "Sektör 2008 yılında gerçekleştirdiği 2,6 milyar dolarlık ihracatla, dünyada dördüncülüğe yükseldi. Sektörün bu atılımı, küresel kriz nedeniyle frenlendi. Ancak sektör güçlü adımlarla yoluna devam ediyor. Gemi ve yat sektöründe AB'nin payı yüzde 40'a yakın. Dolayısıyla AB'deki kriz, sektörün ihracat rakamlarına doğrudan yansıdı. AB ülkelerindeki toparlanmayla birlikte ihracatın toparlanmasını ve tekrar yükselişe geçmesini umuyoruz. Sektörümüzün 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmesi için tasarım, Ar-Ge, inovasyon ve marka atılımına ihtiyacı var" diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da yerli otomobilin denizcilik alanında 28 bin öğrencinin bulunduğunu belirterek, "Şu anda adeta yarınları tohumluyoruz. Türk denizciliği için önümüzdeki dönem çok daha aydınlık olacak" dedi.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ise sektör hakkında bilgiler vererek gemi ve yat sektörünün 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefi bulunduğunu anımsattı

Editör: TE Bilişim