Yat çekek imal yeri projesine olumsuz rapor

Fethiye’nin Karaot Sahili’ne yapılmak istenen “yat çekek imal yeri” projesine bilirkişiden “olmaz” raporu geldi.

Raporda “sahilde yaşayan caretta carettalara olumsuz etkileyeceği ve telafisi imkansız zararlar vereceği” belirtildi. Dalyan’da caretta carettaların yaşam alanı dünyaca ünlü İztuzu Plajıyla ilgili ihalenin direniş sonucu iptal edilmesinden sonra önemli bir karar da yine caretta carettaların üreme bölgesi olan Fethiye’nin Karaot Sahili’ndeki “yat çekek imal yeri” projesi için alındı. Sahile yapılmak istenen projeyle ilgili açılan davada bilirkişi “caretta carettalara olumsuz etkilerinin olacağını” belirterek, proje için olumsuz rapor verdi. Fethiye merkezinde Kayagözler bölgesinde bulunan tersanenin Karaot Sahili’ne taşınmasıyla ilgili yat çekek imal projesine karşı çevreciler Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmıştı. Mahkeme bilirkişi incelemesi yapmıştı.

OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK

Projeyle ilgili bilirkişi raporunun sonuç ve kanaat bölümünde yer alan iki maddede şöyle dendi:

1- Yöredeki bitki örtüsüne, canlılara (özellikle deniz kaplumbağalarına” tarım ve turizm sektörüne olumsuz etkilerinin olacağı ve davaya konu faaliyetlerin bu alandaki ekosistem dengelerinde geri dönüşümü zor ve telafisi imkansız zararlar vereceği,

ONANMAMIŞ PLANLAR VAR

2- Dava konusu ÇED olumlu kararının dayandırılmaya çalışıldığı, halen onama işlemleri tamamlanmamış olan imar planları ve bu planlarda getirilen plan kararları, Aydın Muğla Denizli Planlama Bölgesi 1/100000 Çevre Düzeni Plan kararlaırna, Akdeniz’in korunması için imzalanan “Barcelona Antlaşaması’na ve diğer Uluslararası Antlaşmalara aykırı olduğu gibi, imar Mevzuatına Belde İhtiyaçları ve Kamu yararına da uygun değildir.

1988 YILINDAN BERİ TAŞINMA TARTIŞMASI VAR 1988 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Fethiye Karaot’a yapılması planlanan yat-çekek ve imal yeri, biyolojik çeşitliliği tehlike altına sokuyor. Yat tersanesinin taşınması tartışmaları 1999’dan bu yana sürüyor. O dönemde tersane için sekiz yer belirlenmişti. Bu yerlerden kıyı yönetim planı hazırlanmadan şehir merkezine uzak olan Karaot sahili seçildi. Ancak Karaot’ta 79’u Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği kırmızı listesinde bulunan 89 kuş türü, 8’i kırmızı listede bulunan 15 yusufçuk türü ve 16’sı endemik toplam 662 bitki türü bulunuyor. Bu sahilin en önemli özelliği ise Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere imza atarak korumakla yükümlü olduğu caretta caretta yuvalama alanı olması.

İZTUZU PLAJI DİRENİŞİ SONUÇ VERMİŞTİ

Dünyaca ünlü İztuzu Plajı, AKP’den 30 Mart seçimlerinde Ortaca Belediyesi Meclis adayı olan Ramazan Oruç’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Dalçev firması tarafından gecesi baskına uğramış, firmanın araçları caretta carettaların üreme bölgesine girmişti. Plajda halkın tuttuğu nöbet sonuç vermiş önce mahkeme ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ihalenin iptal edildiğini belirtmişti.

Editör: TE Bilişim