"Yaşadığımız kriz değil yeni yaşama biçimi"

Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding, düzenlediği basın toplantısı ile global krizin ağırlığını en yoğun hissettirdiği dönemde, Avrupa lojistik sektörünün en büyük şirketlerinden Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding, İstanbul Çırağan Oteli Enderun Salonunda düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında Belçikalı Ziegler ile ortaklık kurduğunu açıkladı.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding CEO'su Celal Doluel; "İçinde bulunduğumuz durum bir kriz değil, yeni yaşama biçimidir" dedi.

Doluel, "Bugün içinde bulunduğumuz durum, bir kriz değil. Bu yeni dünyanın yaşama biçimidir. Biz de yeni dünyanın yaşama biçimine ayak uydurmaya çalışıyoruz. Artık bu kriz bittiğinde tekrar her şey güllük gülistanlık olacak tekrar %10'lu %20'li karlara geri döneceğiz beklentisi içinde olanlar hemen vazgeçsinler çünkü böyle bir şey olmayacak." dedi.

Celal Doluel, şöyle devam etti:

"Yüzde yarımlarla beşler arasında oynayan kar oranları olan bir dünyaya yelken açacağız. Şimdi buradan hareketle butik hizmet verme sözcüğü bilinen anlamdaki sözcükle bağdaşmıyor. Bundan sonra standardize olmuş hizmetler çok anlam taşımayacak. Esnek elastik daha çok müşteri odaklı ama firmayı da oraya doğru taşıyan genişleten bir yapı yaratmak lazım, biz buna inanıyoruz. Ortağımız Ziegler de bizimle aynı görüşte. Gerek ortağımız, gerekse biz Her türlü yatırımı yapacağız. Gitmek istediğimiz nokta üretimin fabrikada bittiği noktadan en son noktaya tesliminden, faturasının kesilmesinden, tahsilatından, bir sonraki adım olarak da, şimdi biraz uçuk gelebilir ama, satışının yapılmasına kadar giden bir lojistik hizmetler zinciridir. 5-10 sene içerisinde satışı dahi lojistik şirketleri yapacaklar. Biz bunun altyapı çalışmasını yıllardır yapıyoruz. Altyapı çalışmaları ilk etapta göze görünmez ama bir süre sonra bunun sonuçları ortaya çıkacaktır."

Ambarlı'nın rolü yok denecek kadar az

Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding CEO'su Celal Doluel; taşımacılık tarihine değinerek, "Taşımacılık tarihine bakılırsa her dönemde yöntemler ve modeller değişerek gelmiştir. Yakın tarihe bakalım: domestik taşımacılıkta Ambarlı'nın inanılmaz bir etkisi varken bugün artık etkisi yok denecek kadar az bir düzeye gelmiştir. Kargo taşımacılığının da ekspres dışında çok etkili olma şansı maalesef yoktur. Biz domestikte güçlü bir şekilde olacağız. Ancak bu birkaç tipte, dağıtım lojistiği bazında ya da Shell'de yaptığımız gibi dedicated işlerde çok büyüyeceğiz." dedi.

Doluel; "Multimodal veya kombine taşımacılık araçtır. Belli noktalarda belli araçlar dönüyor. Denizyolunda ro-ro taşımacılığı karadan pahalı hale geldi. Dolayısıyla kara+demiryolu tipli bir model şu anda ön plana geçti.  Buna bakarak biz hareketlerimizi gelişmelere göre organize edeceğiz. Lojistik üs konusuna gelince, ABD'de ve Avrupa'da bunun örnekleri var. Üsten iki masat olabilir. Birincisi bulunduğunuz yerin coğrafi konumudur. Örneğin savaş olan bir yerde üs yapamazsınız. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle üs olmak zorunda. İkinci üs kavramına geldiğimizde; gerçek lojistik anlamda üs, havayolu, denizyolu demiryolu ve karayolunun bir arada buluşturulabildiği lojistik ihtiyaçların araçlarının orada toplandığı ve hizmet verdiği eğer mümkünse genel oluşturulmuş alanlardır." diye devam etti.

DenizHaber Kısa Mesafeli Deniz Taşımacılığı'nı sordu

Celal Doluel; DenizHaber'in "Ro-Ro taşımacılığının kara taşımacılığından daha pahalı hale geldiğini söylediniz. Bunu biraz açar mısınız? Türkiye'de kısa mesafeli deniz taşımacılığı konusunda bir girişiminiz olacak mı?" şeklindeki sorusuna ise şu cevabı verdi.

"Biliyorsunuz engeller vardı, hala birtakım şeyler zor işliyor, özellikle Türkiye içinde. Bunu İstanbul'da bile hala tam efektif yapamıyoruz. Biz her türlü uygun gördüğümüz yatırım alanıyla ilgilenebiliriz, denizcilik de bunun içinde. Kaldı ki bir deniz şirketi Alican bey kurmuştu, gemi almak üzere bütün çalışmalarımızı yapmıştık, burada öngörülerimiz doğru çıktı vazgeçtik, iyi ki de vazgeçmişiz. Çünkü denizcilik şu anda biliyorsunuz en dip noktalara doğru gidiyor. Biz bunları hep hesaplayarak yapmaya gayret ediyoruz. Ancak bugün ABD Başkanı'nın dahi bu konularda bir öngörüde bulunabileceğini zannetmiyorum. Zaten öyle olsaydı açıkladıkları paketler tutardı. Bugünkü gazetelere bakarsanız ING'nin inanılmaz zararlar açıkladığını görürsünüz, ki ING'nin adı geçmiyordu biliyorsunuz. Birçok şeyin de bizden saklandığı inancındayım.

Sorunuza gelirsek, Maliyetlerimiz açısından, biz Ro-Ro ile götürdüğümüz Trieste'ye indirdiğimiz araçlar karayolu ile götürdüklerimizden daha pahalı hale geldi. Artı süreler de tabii burada çok etkili. Dolayısıyla şu anda Ro-Ro deniz taşımacılığı pek efektif gözükmüyor. Ziegler denizi hiç kullanmıyor; Ulusoy'da da biz gittikçe karaya doğru kayıyoruz. "

Doluel, DenizHaber'in "Kısa mesafeli deniz taşımacılığı'na ağırlık vermeyecek misiniz?" şeklinde tekrarladığı soruyu "Hayır biz hiç ayırım yapmıyoruz. Sadece piyasa koşulları ve kendi koşullarımız uygun olsun yeterli." diyerek cevapladı.

 

Ulusoy Holding CEO'su Celal Doluel; toplantı sonrası Kaptan Cahit İstikbal'e multimodal taşımacılık hakkında yapmayı düşündüklerini anlattı.

Editör: TE Bilişim