Yasa Dışı Göçe Karşı ‘Frontex Plus’

Avrupa Birliği (AB) ve İtalya yasa dışı göçe karşı mücadelede ortak bir misyon başlatma kararı aldı. AB sınır muhafaza teşkilatı Frontex tarafından Frontex Plus adıyla yürütülecek misyon Ekim 2013’te devreye sokulan Mare Nostrum Operasyonu’nun yerini alacak.

Yeni misyonun bütçesi 90 milyon Euro olarak belirlendi, ancak ilerde nasıl finanse edileceği hala bir soru işareti. İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfona ile Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, İtalya’nın tek başına bu sorunla başa çıkmasının mümkün olmadığını vurguladı. Operasyon hakkında bilgi veren Malmström, “Frontex Plus aynı ölçekte olmasa da Mare Nostrum’un yerini alacak. Mare Nostrum çok iddialı bir operasyondu ve şu ana kadar İtalya’nın neler yapabildiğini, operasyonun ne kadar başarılı olabildiğini tespit edecek imkanlarımız yok.’‘ dedi.

“Diğer üye ülkelerin katkıda bulunmasını talep edeceğiz.’‘ diyen İtalya İçişleri Bakanı Alfano ise ne kadar çok ülke gemi ve helikopterlerle Frontex Plus’a katılırsa operasyonun boyutunun o kadar genişleyeceğini ifade etti. Euronews muhabiri Margherita Sforza Brüksel’deki gelişmeleri yerinde izledi: “Şu anki temel sorun bu misyonun nasıl finanse edileceği. Italya ve Avrupa Komisyonu 2015’te Frontex Plus için AB’nin bütçesinin artırılması için çabalayacak.’‘ İtalya, Afrika ve Orta Doğu kökenli göçmenlerin yasa dışı yollarla Avrupa’ya girmek için seçtikleri ülkelerin başında geliyor. Ocak ayından bu yana 2 bin kaçak göçmenin çıktıkları umuda yolculuk sonlarını getirdi.

Akdeniz sularına gömülen göçmenlerin çoğunun cesedine ulaşılamadı. Birleşmiş Milletler verilerine göre yılın ilk yedi ayında İtalya’ya ulaşmayı başaran yaklaşık 125 bin kaçak göçmenden 14 bini 18 yaşının altında.

Editör: TE Bilişim