Yalıkavak'ta Deniz Dibi Pırıl Pırıl Oldu

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi, Yalıkavak Beldesi'nde yapılan deniz dibi temizliğinde, dalgıçlar tarafından yaklaşık 3 ton çöp çıkartıldı. 

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi, Yalıkavak Beldesi'nde yapılan deniz dibi temizliğinde, dalgıçlar tarafından yaklaşık 3 ton çöp çıkartıldı. Denizden çıkan atıklar görenleri hayrete düşürdü. Yalıkavak Belediyesinin katkılarıyla Bodrum Yarımadası Yalıkavak Sportif ve Amatör Balık Avcıları Derneği (BORABDER) tarafından, 20 dalgıcın katılımıyla deniz dibi temizliği yapıldı. İskele ve balıkçı barınağı bölgesinde yapılan deniz dibi temizliğinde yaklaşık iki ton atık çıktı. Deniz dibi temizliğine katılanların yanı sıra sahilde biriktirilen atıkları gören vatandaşlar, şaşkına döndü. Yaklaşık 1 buçuk saat süren deniz dibi temizliğinde çıkan meşrubat kutularından ambalaj atıtklarına, pos cihazından radyoya, ayakkabıdan direksiyon, plaka, lastik, akü gibi otomobil parçalarına kadar pek çok atık sahilde sergilendi.

'EVDE OLMAYAN EŞYALAR DENİZDE VAR'

CHP'li Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, etkinlikle ilgili üç gün önce düzenlenen basın açıklamasında 'Bazı vatandaşların evlerinde kullanmak için bulamadıklarını denizin dibinden çıktığını göreceksinizö dediğini hatırlatarak 'İnadına bu temizliği yapmaya devam edeceğiz. Her sene bu temizlik geleneksel hale geldi ve yapılıyorö dedi. Temizledikleri yerde bir sene sonra yine birçok atıkla karşılaşılmasına tepkisini kinayeli bir şekilde dile getiren Saruhan 'Denizin dibi her sene bizi mahcup etmedi. Ne varsa çıktı. Lastiğinden tutun, kap kacak, buzdolabı parçasına kadar. Doğaya saygı duyulması lazım. Gelecek nesillere bu doğayı temiz bırakmalıyız. İnsanlar örnek alsın diye bu etkinliği yapıyoruz ama her sene aynı manzaraö dedi.

'ATIKLAR DA MODERN OLMAYA BAŞLADI'

BORABDER Başkanı Mustafa Uyar ise her yıl 2-3 ton çöp çıkardıklarını ifade ederek 'Biz çıkarıyoruz, birileri yerine yenisini koyuyor. Denizimizi, doğamızı seviyoruz. Gelecek nesiller için bıkmadan bu konuda çalışmaya, duyarlılık oluşturmak için çaba harcamaya devam edeceğizö dedi. Uyar ayrıca atıkların çeşitliğinden söz ederken 'Ne ararsanız var. Geçen sene düdüklü tencere bile çıkmıştı. Her geçen yıl artıyor. Daha modern çöpler çıkmaya başlıyor. Son model telefonlara bile rastlıyoruzö ifadelerini kullandı. Dalgıçlardan Eralp Uyar ise 'Denize gösterilmesi gereken saygının onda biri gösterilmiş olsaydı belki şu anda biz bu etkinliği yapmış olmayacaktıkö diye konuştu.

'ÖNEMLİ OLAN KİRLETMEMEK'

Dalış yaparak etkinliğe destek veren Bodrum'un yaşayan efsane sünger avcılarından Aksona lakaplı MEHMET BAŞ ise ? Önemli olan bunları temizlemek değil. Bu muhteşem topraklarda yaşayan insanların bilinçlenip bunları deniz atmaması. Biz temizledik, bir sene sonra aynısı olduktan sonra yazık günah. Şu güzel coğrafyanın değerini bilelimö dedi. Gönüllü dalgıçların katıldığını etkinliği fotoğraflayan Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Bodrum yetkililerinden Ethem Güzelgün, Başkan Saruhan'a TURMEPA Dergisi ve şapkası hediye etti.

Editör: TE Bilişim