Akaryakıt kaçakçılarının profili çıkarıldı

Emniyetin raporuna göre, akaryakıttan alınan yüksek vergiler, kaçakçıların iştahını kabartıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, yılda 5 milyar dolar vergi kaybına yol açan akaryakıt şebekelerinin profilini çıkardı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı `nın hazırladığı rapora göre, akaryakıt kaçakçıları, büyük para ve nüfuza sahip, kamu kurumları ile bağlantılı, legal görünümlü ticari faaliyet yürütüyor.

Akaryakıt kaçakçılarına karşı projeli operasyonlar yürüten Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM ) Daire Başkanlığı , mücadele ve soruşturmada izlenecek yöntem ve tekniklerle ilgili rapor hazırladı. Raporda, Türkiye `nin akaryakıt ihracatçısı ülkelerle komşu olduğuna dikkat çekiliyor. Ülkenin üç tarafının transit gemi taşımacılığı yapılan denizlerle çevrili olduğu vurgulanan raporda, "Bu elverişli durumdan organize suç grupları büyük miktarda haksız kazanç sağlamakta, ülke ekonomisi de olumsuz yönde etkilenmektedir. Akaryakıt kaçakçılığı, mevcut vergiler dolayısıyla art niyetli insanlarca kârlı bir iş olarak değerlendirilmektedir." deniliyor.

Akaryakıt ürünlerinin test edilmeden alınması, çok geniş kullanım alanı bulunması kaçakçılığının temel sebepleri arasında gösteriliyor. Raporda suç organizasyonlarının yapısı ile faillerin profili detaylı bir şekilde anlatılıyor. Buna göre; akaryakıt kaçakçıları yurtdışı bağlantılı çalışıyor, büyük paraya ve nüfuza sahip kişiler. Ortak özelliklerinden biri de kısa sürede zenginleşip lüks bir hayat sürmeleri. Genelde taşımacılık ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösterdikleri için de bu suçtan sabıkaları bulunuyor. İyi bir organizasyona sahip, kamu kurumları ile bağlantılı, legal görünümlü ticari faaliyetleri bulunuyor. Akaryakıt sektöründeki gelişmeleri yakından takip ediyorlar.

Zaman

Editör: TE Bilişim