Yağış Rejiminde Değişim Süreci

ANKARA - TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynakları Komisyonu Başkanı, Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, Türkiye'nin yağış rejiminde önemli bir değişim süreci başladığını belirterek, "Bu konularda planlama yapanlar, yatırım yapanlar ve öngörüler üzerinde çalışanların hazırlıklı olması gerekir. Çünkü yağış rejimindeki değişiklik trendi artarak devam edecek" dedi.
Mustafa Öztürk, komisyon tarafından hazırlanan ve tarımdan ulaşıma, sanayiden ormana, meteorolojiden su kaynaklarına kadar Türkiye'nin irdelendiği rapora ilişkin bilgi verdi.
Öztürk, ''Karadeniz bölgesindeki yağış rejimiyle, İç Anadolu'daki, Güneydoğu Anadolu'daki yağış rejiminde çok ciddi farklılıklar var. İç Anadolu'yu biz zaten kurak bölge olarak kabul ediyorduk. Şimdi, bu kurak bölgeye, Akdeniz, Ege ve Trakya'nın da eklendiğini söyleyebiliriz'' diye konuştu.
Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yağış miktarında artışların olduğunun gözlemlendiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:
''Türkiye'de toplam yağış miktarında az da olsa bir azalma var. Türkiye'de yağıştan gelen kullanılabilir su miktarı 112 milyar metreküptür. Bu suyun ancak biz 42 milyar metreküpünü kullanabiliyoruz. Kullanılmayan 70 milyar metreküp suyla ilgili gerekli yatırımlar yapılmalıdır.''
Öztürk, tarımsal sulamanın doğru bir şekilde yönetilmesi gerektiğini de ifade etti.
Kullanılabilir suyun şebekelerden konutlara ulaşana kadar katettiği yola ilişkin sağlıklı yönetim planlamaları yapılması gerektiğini belirten Öztürk, belediyelerin şebeke sistemini kontrol etmesinin önemini vurguladı.
Öztürk, suyun doğru yönetilmesi durumunda küresel ısınmanın neden olacağı zararın minimum seviyelerde atlatılabileceğini söyledi. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim