Yabancı yatırımcıların gemi iptalleri mahkemelik oluyor

Yunanlı Remi Maritime'in Soli'ye verdiği 20,000 dwt'lik son iki gemiyi türlü bahanalerle iptal etmesi mahkemelik olurken, Karadeniz Tersanesi'nde iptal edilen iki adet 8,400 dwt'lik IMO II kimyasal tankerleri Med Marine'nin işletmeye alacağı belirtiliyor.
 
İsveçli Srab Shipping tarafından sipariş edilen üç adet 8,400 dwt'lik IMO II kimyasal tankerden ikisinin siparişinin iptal edilmesiyle gemilerin tamamlanmış halde Karadeniz Tersanesi'nde kalması, küresel krizi bahane eden yabancı şirketlerin bir dayatması olarak görülüyor.

Med Marine Holding'in siparişi iptal edilen iki kimyasal- ürün tankerini spot piyasasında işletmeye yakın olduğu veya brokerlerle çalışma alternatiflerinin de saklı olduğu haberde yeralırken, gemileri Londra'dan ticari olarak işletecek bir işletmeci firma arayışında oldukları belirtiliyor.

İsveçli Srab Shipping tarafından siparişi iptal edilen üç gemilik bir paketin parçası olan 8,400-dwt'lik tankerler sefere çıkacak şekilde inşaatları tamamlamış olarak tersanede bekletiliyor.

Gemi işletmeciliğindeki deneyimleri nedeniyle Med Marine Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Şen, bir süredir Türkiye'de kendi tersanelerinde üretilen gemilerin işletmesini de yapacaklarını duyururken, Srab Shipping'in teslim almaktan vazgeçtiği gemiler spot piyasada işletilecek veya kiralanacak. Med Marine ilk gemiyi mayıs ayında ve ikincisini ağustos başında hizmete hazır hale getirmişti.
 
Tutuklatma kararı aldı

Pire'de kurulu Remi Maritime'in, Soli Tersanesi'nde inşa ettirdiği 20.000 dwt'lik Malmo ve Maderio isimli iki IMO II kimyasal ürün tankeri hakkında Portekiz Deniz Ticaret Mahkemesi kararına karşı çözümler aradığı bildiriliyor.

Malmo ve Maderio, geçen sene Remi Maritime adına ağustos ve kasım aylarında Soli Tersanesi'nde inşaatları tamamlanarak teslim edilmişti. Polemis ailesine ait olan Remi Maritime'in sipariş verdiği 4 eş gemiden son ikisini, gemiler hazır olduğu halde muhtelif mazeretler ileri sürerek teslim almaması yüzünden başlayan anlaşmazlık sonunda Soli grubunun Portekiz Deniz Ticaret Mahkemesi'nden ilk iki gemiye yönelik tutuklama kararı almasına kadar gitmişti.

Her biri 40 milyon dolar olarak yapılmış olan anlaşmada yer alan gemilerden son iki tankerin Remi Maritime'a ait Nikaia Navigation ve Chalkidon Maritime'a bu yıl şubat ve mayıs aylarında teslim edilmesi gibi bir anlaşma yapıldığı belirtiliyor.

Remi Maritime adına Leonidas Polemis herhangi bir açıklama yapmaktan çekinirken, şirketler arasındaki ilişkilerin daha da bozulma noktasına geldiği işaret ediliyor.

Soli'nin haklarını temsil eden tanınmış deniz hukukçusu Şeyma İnal'ın Remi Maritime'a sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle ihtarname gönderdiği ve Soli'nin geçen temmuz ayında Lloyd's List'e verdiği ilan ile ihale yoluyla iki gemiyi satışa çıkarttığı biliniyor.

Editör: TE Bilişim