Devlet ‘eski’ defterleri açtı

Yabancı gemilerden vergi alamayan devlet, faturayı ihracatçıya kesmeye başladı.Şimdi ihracatçılardan navlun bedeli üzerinden geriye dönük 5 yıllık vergi isteniyor
 

İSTANBUL - Devlet, yabancı uyruklu gemiler aracılığıyla yapılan ihracatta, gemi sahiplerinin ödemediği vergileri, ihracatçı firmalardan istemeye başladı. Üstelik bu vergiler son 5 yılda yapılan bütün ihracatlar için talep ediliyor. İstenen tutar kurumlar vergisi ile stopaj dahil olmak üzere ödenen navlunun yüzde 4.8’ine denk geliyor. Bu da büyük çaplı ihracat yapan firmaların milyonlarca dolar ek vergi ödemesini öngörüyor.

Firmalarda inceleme yapmaya başlayan Hesap Uzmanları Kurulu’nun dayanak noktası ise Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 28’inci maddesi. Bu maddede, “Dar mükellefiyete tabi yabancı kurumların vergisi, bunlar hesabına Türkiye’deki müdür veya temsilcileri; müdür veya temsilcileri mevcut değil ise kazanç ve iratları yabancı kuruma sağlayanlar adına tarh olunur” deniyor.

“Devlet, yabancıdan alamadığı vergi için kendi ihracatçısını cezalandırıyor” diyen ihracatçılar, tek başlarına konunun üzerine gitmeye çekiniyor. Türkiye’deki yabancı firmaların ise temsilciliklerine “Başka çareniz kalmazsa vergiyi ödeyip Türkiye’deki büroyu kapatın” talimatı verdiği belirtiliyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi’nde

Editör: TE Bilişim