İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Barbara Hay, Biyometrik Program Yöneticisi Nick Hardy ve Türkiye Vize Hizmetleri Direktörü Eloise Edgar ile birlikte Beyoğlu'ndaki İngiltere Başkonsolosluğu'nda bir basın toplantısı düzenlendi.
 
Toplantıda vize işlemlerine getirilen "Biyometrik veri alımı" uygulaması hakkında bilgiler veren Baird, "İngiltere hükümeti, İngiltere'yi ziyaret etmek için başvuruda bulunan kişilerden dijital fotoğraf ve parmak izi almak suretiyle veri toplamaya başlayacak" dedi.
 
"İngiltere 120 ülkede uygulamaya koyduğu biyometrik veri alımı uygulamasıyla sadece güvenliği artırmayı değil, aynı zamanda işlemleri hızlandırıp daha etkin bir hale getirerek, insanların yaşamını kolaylaştırmayı amaçlıyor" diyen Baird, bu uygulama kapsamında Ankara ve İstanbul'da vize başvuru merkezleri açılacağını, Gaziantep, Bursa ve İzmir'de de mikro vize başvuru merkezlerinin oluşturulacağını söyledi.
 
Nick Baird, kişilerin biyometrik verilerini vermek üzere vize başvurularına bundan sonra bizzat gitmek durumunda olduklarını belirtti.
 
Bursa, İzmir ve Gaziantep'te kurulacak mikro vize başvuru merkezlerine başvuruda bulunacak kişilerin internet üzerinden ödeme yapmaları gerekeceğini vurgulayan Baird, bu yeni sistemin başvuruda bulunan kişilere ek bir maliyeti olmayacağını dile getirdi.
 
Premium vize
 
Toplanan verilerin son derece gizlilik ve güvenlik içinde saklanacağını vurgulayan Baird, "Şunu mutlulukla söylemek isterim ki, biyometrik verilerin alınmasıyla 2 ile 5 yıllık uzun süreleri kapsayan premium vize uygulaması da yeniden uygulamaya başlayacağız. Düzenli olarak İngiltere'yi ziyaret eden ve hiçbir problem yaşamamış kişilere bu vize verilebilecektir" diye konuştu.
 
Bakan ve diplomatlara uygulanmayacak
 
Nick Baird, biyometrik veri alımı sisteminde bazı istisnaların olacağını, hükümeti oluşturan bakanlar ve üst düzey bürokratlar, diplomatlar ve 5 yaşın altındaki çocuklarda bu uygulamanın gerçekleştirilmeyeceğini belirtti.
 
Vize başvuruları kapsamında zamanında cevap verme konusunda gösterdikleri özeni yine göstereceklerini söyleyen Baird, İngiltere'yi kısa bir süre için ziyaret edecek kişilere başvuruları alındıktan 24 saat içinde cevap verileceğini, bu kişilerle 15 gün içinde de mülakat yapılacağını kaydetti.
 
Baird, İngiltere'de yerleşim için vize başvurusunda bulunan kişilerin mülakatlarının da 12 hafta içinde gerçekleştirileceğini belirtti.
 
Bu düzenlemenin, dünyanın her yerinde uyruk farkı gözetilmeden yapılacağını vurgulayan Baird, ABD'nin de uyguladığı bu sistemin, 2 yıl içinde bütün AB ülkelerinin de uygulamasının düşünüldüğünü söyledi.
 
Vize başvurularında artış
 
Baird, Türkiye'nin İngiltere'ye en fazla vize başvurusunda bulunulan 7'nci ülke olduğunu, 2006 yılında Türkiye'den alınan 70 binin üzerindeki başvurunun yüzde 90'ına vize verildiğini kaydetti.
 
Bu yıl Türkiye'den yapılan vize başvurularının yüzde 10 oranında arttığını söyleyen Baird, ülkeler arası yatırım ve ticaret hacminin arttığını, vize için başvuruda bulunan öğrenci sayısının yüzde 70 artarak 7 bin civarına yükseldiğini dile getirdi.
 
İngiltere hükümetinin bu talebi oldukça olumlu karşıladığını vurgulayan Baird, "Yeni uygulamayla, vize başvurusunda bulunan kişilere en iyi hizmeti vermekte kararlıyız" dedi.
 
Biyometrik program Direktörü Nick Hardy de bu uygulamanın 2002 yılında Sri Lanka'da pilot uygulama ile başlatıldığını, Doğu Afrika ülkeleriyle devam ettiğini ve Türkiye'nin bu uygulamaya geçecek 121'inci ülke sayılabileceğini kaydetti.
 
Hardy, sistemin binlerce kez test edildiğini vurgulayarak, hata payının neredeyse olmadığını, ayrıca hem fotoğraf, hem de parmak izi alımının hata payını iyice azalttığını belirtti.

Kaynak:cnnturk.com

Editör: TE Bilişim