Vira Dergisi'nin yeni sayısı okuyucuları ile buluştu

Süleyman  Demirel

Türkiye'nin siyasi hayatında yaşanan önemli gelişmeleri bir bir sıraladığınızda, her birinin içinde gerek icrada, gerek ise yasamada Süleyman Demirel'i bulacaksınız. Türk siyasi hayatına damgasını vurmuş, diplomasinin inceliklerini iyi bilen, birçok söylemi halka mal olmuş renkli bir politikacı olan  Süleyman Demirel, bütün bu özellikleri dolayısıyla denizcilik sektörünü de en iyi bilen kişilerden biri. Bugün geldiğimiz nokta ile ilk günleri karşılaştırabilecek birkaç siyasetçiden biri olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile hem sektörü, hem limanları, hem de AB konusunda son günlerde yaşanan gelişmeleri konuştuk. Her zamanki nezaketi ile bizleri karşılayan Demirel, özellikle limanlar konusunda önemli mesajlar verdi. 

Tanıl Küçük

Karadenizli bir ailenin çocuğu olan Tanıl Küçük'ün hayatında, denizin hep önemli bir yeri olmuş. Zonguldak'ta doğan Tanıl Küçük, Saint Benoit Fransız Erkek Lisesi'nde orta ve lise öğrenimini tamamlamış. Ardından hukuk fakültesini bitirmiş. 1981 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi olan  Küçük, sırasıyla yönetim kurulu üyeliği ve yönetim kurulu başkan vekilliği yapmış. 2001 yılından itibaren İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Tanıl Küçük ile ekonomiden sanayiye, AB sürecinden denizcilik sektörüne birçok konuyu konuştuk.

Lütfü Sancar

Deniz kültürü ve denizcilik tarihi denildiğinde aklımıza ilk gelen isimlerden biri de Emekli Koramiral Lütfü Sancar'dır. Önceki dönemde Güney Deniz Saha Komutanı olarak görev yapan ve yeni emekli olan Lütfü Sancar, hem meslek hayatı boyunca, hem de özel yaşamında denizcilik bilincinin ve deniz kültürünün oluşmasına katkı sağlamak için her türlü desteği vermiştir. Bugün de aynı heyecanla çalışmalarına devam eden Lütfü Sancar ile deniz kokan, deniz tadında bir söyleşi yaptık.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Erol Yücel, Metin Kalkavan, Celal Toprak (Ekonomi Muhabirler Derneği Başkanı)

Genel olarak bütün sektörlere baktığımızda ekonomik anlamda morallerin iyi olduğunu görebiliyoruz. Kimse moralini bozmak istemiyor. Zaten ekonomik göstergeler de bunu destekliyor. Denizcilik sektörüne baktığımızda da farklı bir tablo görmüyoruz. Ancak global bir sektör olan denizcilik sektörü, dünyadaki gelişmelerden daha kolay etkileniyor. Bu da özellikle bazı konularda şimdiden önlem alınması gerektiğini gösteriyor. Vira, Türkiye ve denizcilik sektörü açısından ekonomide yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.   

AB Sürecinde Türk Denizcilik Sektörü

Bugüne kadar AB dosyalarımızda, müzakere sürecine kadar neler yaşandığı, neler yapılması gerektiği, riskli konular, zorlanacağımız başlıklar, uygulamamız gereken strateji gibi konulara ve uzmanların görüşlerine yer verdik. Özellikle dikkat edilmesi gereken başlıkların altını çizdik. Bu sayıdan itibaren ise asıl bizi ilgilendiren, fakat belki de en az bilgi sahibi olduğumuz bölüme geçiyoruz. Vira, sizleri AB sürecinde denizcilik sektörü ile ilgili neler konuşulacağı konusunda en yetkili ağızlardan bilgilendiriyor.

*Nebil Özgentürk

*Dalyan'da Bir Kadın Kaptan

*AB'nin Denizlerdeki Rotası

*SS Tarı/ Oktay Sönmez

*İzzet Günay

*Yıldırım Odabaşı

*Deniz Çingeneleri / Coşkun Aral

*Sarı Bacanın Dayanılmaz Ağırlığı / Kaptan Saim Oğuzülgen (Rop)

*İlk Vur, İsabetli Vur, Devamlı Vur / Haluk Ünaldı

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim