Viking limanlarını Türkler işletecek

Türk denizcilik şirketleri Akdeniz'den sonra dümeni Baltık Denizi'ne kırdı. İsveç'in 3'üncü büyük limanı Gavle'nin % 80'ini alan Yıldırım Holding, rotayı Norveç'e çevirdi

İspanya, İtalya, Karadağ, Yunanistan, Hırvatistan, Malta gibi Akdeniz ülkelerinin önemli limanlarını işletmeye alan Türk işadamları, dümeni Avrupa'nın kuzeyine kırdı.

Türkiye'de 4 limanı bulunan, 2012'de de Malta Limanı'nın yüzde 50'sini 200 milyon euroya alarak yurtdışına açılan Yıldırım Holding'in iştiraki Yılport, Kuzey Avrupa'nın en önemli limanlarından Gavle'nin ana hissedarı oldu.

İsveç'in en eski olmasının yanı sıra en büyük 3'üncü limanı olan Gavle Comnainer Terminal'in yüzde 80'ini satın alan Yıldırım Holding, bölgedeki ikinci büyük yatırımına da imza atmış oldu. 

Baltık'ta büyüyor 

Daha önce İsveç'teki Stockholm Nord-Combi Terminal'in işletmesini devre aldıklarını dile getiren Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım "Firmamız bünyesindeki Yılport olarak, Kuzey Avrupa'nın limancılıkta stratejik noktalarından biri olan Gavle kentindeki operasyonumuzda bölgedeki yatırımımızı daha da güçlendirmiş olduk" dedi.

Norveç'in Oslo kentindeki liman için de ihalenin son aşamasında olduklarını anlatan Yüksel Yıldırım, "Afrika'nın batı kesimi ile Güney Amerika için de görüşmelerimiz sürüyor. Hedefimiz 10 yıl içinde dünyanın en büyük 10 liman işletmecisinden biri olmak. Baltık Denizi bu hedefimizde en önemli noktalardan biri" diye konuştu. 

1 milyar doları aştı

Yılport'un Gemlik, Gemport, Yarımca ve Gebze'de de faaliyette olduğunu dile getiren Yüksel Yıldırım, "17 ülkede faaliyette olan Yılport, 1 milyar dolarlık ciro ve 8 bin 500'den fazla çalışana sahip. Yıllık 6.1 milyon TEU konteynır ile 16 milyon ton genel kargo kapasitesi bulunuyor" dedi.

Editör: TE Bilişim