Vietnam'dan Çin'e suçlama

Asya'da Güney Çin Denizi'nde birçok ülkenin hak iddia ettiği Paracel Adaları açıklarında Vietnam'a ait balıkçı teknesinin Çin tarafından batırıldığı iddia ediliyor.

Kuang Ngai eyaletindeki balıkçı derneğinin başkanı Phan Huy Hoang, Çin'e ait bir geminin, 29 Eylül'de Paracel Adaları yakınlarında, içinde 10 balıkçının bulunduğu Vietnam'a ait bir tekneye çarparak batırdığını söyledi.Vietnam'a ait başka bir teknenin kurtardığı balıkçıların iki gün önce karaya ayak bastığı ve durumu yetkililere bildirdiği açıklandı. Batırılan teknenin kaptanı Dang Dung, Çin gemisinin teknelerine çarpmasının ardından teknelerine giren bıçaklı 5 kişinin navigasyon cihazlarını, balıkçılık malzemelerini ve yakaladıkları balıkları gasbettiğini anlattı.

Dung, su almaya başlayan teknelerinin 12 saat içinde battığını ve kurtarılmadan önce dört saat boyunca can yelekleri ile suda kaldıklarını belirtti.Vietnam balıkçı teknesini batıran geminin Çin hükümetine ait olup olmadığı bilinmiyor.Vietnamlı yetkililer, bu yıl içinde 20 Vietnamlı balıkçı teknesinin Çin gemilerinin saldırısına uğradığını belirtiyor.

Güney Çin Denizi'nde 130 kadar mercan adası ve resiften oluşan Paracel Adaları üzerinde Çin, Vietnam ve Tayvan hak iddia ediyor.

Editör: TE Bilişim