Tuzla’daki Ada Tersanesi’nde, Norveç’li armatörler için, tamamına yakını yerli malzeme ve ekipman kullanılarak yapılan kısmi donatımlı Petrol Platformu Destek Gemisi (Platform Supply Vessel) – Vestland Insula, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katıldığı törenle denize indirildi.

Törene Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanı sıra MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak ve çok sayıda davetli katıldı.

Ada Tersanesi adına konuşan ADA Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Adil Erkoç duydukları mutluluğu ifade etti.

Bakan İsmet Yılmaz da kısa konuşmasında Türk denizciliğinin ve tersaneciliğinin geldiği noktaya vurgu yaptığı konuşmasında ileride daha güzel işlerin başarılacağına inandığını ifade etti.

Öte yandan törende Hellosy Verft firması adına Thorlief Hellesoy, GİSBİR adına da Başkan Murat Kıran birer konuşma yaptılar.

Gemi okunan Kuran-ı Kerim ve kesilen kurdelanın ardından denize indirildi.

TAŞERONSUZ SİSTEM

385 kadrolu çalışanı ile taşeronsuz sistemi başlatan  Ada Tersanesi  8 AY gibi kısa bir sürede tamamladığı gemide, elektrik donanımını ve bağlı ekipmanları hariç tüm donatım işleri Türk mühendisler tarafından yapıldı. İşte Türk Mühendisliğinin gücü…

TUZLA’DA BİR İLK - PLATFORM DESTEK GEMİSİ

Geminin teknik özellikleri : Gemi 86 metre boyunda, genişliği 20 metre.

Kuzey Denizindeki ağır deniz ve hava şartlarında, yüzer petrol platformlarına lojistijik hizmet vermek için dizayn edilen gemi Dynamic Positioning System adı verilen Dinamik Pozisyon Sabitleme sistemi ile gemi pozisyonunu sabitleyerek platforma vinçler, hortumlar ve iletim köprüleriyle lojistik destek veriyor.

Gemide çeşitli çaplarda borulardan oluşan 32 farklı boru sistemi var. 88 yük ve akışkan tankını yaklaşık 7800 metre boru ve binlerce valf ile birbirine bağlıyor. 

Son teknoloji ile dizayn edilen gemi yakıt sarfiyatında %20 ye varan tasarruf sağlıyor.

Yeni jenerasyon geminin inşaatında yüksek teknolojinin kullanılması Türkiyenin gemi inşaat sektöründe klasman atlayarak daha yüksek bilgi birikimi gerektiren alanlarda da kuvvetli bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor.

Editör: TE Bilişim