VDAD Başkan ve Üyeleri Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı ziyaret etti

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ile VDAD üyeleri bir toplantı gerçekleştirdi. Sektör sorunları ve gündeme dair gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve VDAD Başkanı Recep Düzgit “Vapur Donatanları ve Acenteleri Tarihi” başlıklı eseri  Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a takdim etti. 

'Vapur Donatanları ve Acenteleri Tarihi' adlı eser, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nin  111. kuruluş yılında (2014), Osman Öndeş tarafından kaleme alınmış, İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın katkılarıyla yayınlanmıştı. 

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Recep Düzgit'in ; “Vapur Donatanları ve Acenteleri Tarihi” ”adlı eserde bir ön sözü bulunuyor.

Ön sözde;

“Ülkemizde Gemi Acentelerini bir çatı altına getiren en eski topluluk olan Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği, 6 Kasım 1902 tarihinde 28 üyenin birleşmesiyle, ‘Chambre Maritime Des Compagnies de Navigation Etrangers Constantinople,’ o zamanki Türkçesiyle “Ecnebi Seyr-i Sefain Kumpanyaları Dersaadet Bahriye Odası” olarak İstanbul Galata’da kurulmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan ve Cumhuriyet döneminde faaliyetlerini sürdürerek günümüze kadar gelen bu meslek kuruluşu yüz yılı aşkın süre içinde çok zengin bir kültüre sahip olmuş, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda seçkin ve saygı duyulan bir kurum haline gelmiştir.

“Bir toplumun varlığını koruyup devam ettirebilmesinin önkoşulu olarak geçmişine sahip çıkmanın önemini idrak etmiş, ülkemizin gelişmesinde rol üstlenen ve tarihin sayfalarında yerlerini almış olan gemi acentelerini çıkartarak ecdadımıza saygıyı ilke edinmiş ve geçmişteki kültürümüzü bugünlere taşımanın yollarını aramıştır. Deniz ticaret tarihi üzerinde uzun yıllardır çalışmalarıyla tanıdığımız Araştırmacı Yazar Osman Öndeş’in meydana getirdiği bu eser, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e dek deniz esnafı hakkında XIX. ve XX. Yüzyıllara ışık tutan ilk kaynak eser olmaktadır. Bu eserle, mesleğimize ait kültürel ve tarihî bir boşluğu doldurduğumuza inanıyoruz.”denmekte.

Vapur Donatanları ve Acenteleri Tarihi kitabı

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve VDA Başkanı Recep Düzgit “Vapur Donatanları ve Acenteleri Tarihi” başlıklı eseri Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a takdim ederken.

Editör: TE Bilişim