VDA Genel Kurulu Liman Lokantasında Yapıldı 

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği, 27 Mayıs 2008 Salı akşamı Karaköy Liman Lokantasında 21. Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi.

İki yıl önce 12 Mayıs 2006 tarihinde yapılmış olan bir önceki Genel Kurul toplantısı ile Yönetime Seçilmiş olan Yönetim Kurulunun Başkanı  Ruhi Duman, meslekten ebediyete intikal edenler ve Yüce Atatürk ve Silah Arkadaşları ile Şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunun ardından toplantıyı açtı.

Toplantı gündemi gereği, yapılan oylamada  Kenan Türkantos oy birliği ile Divan Başkanı seçildi.  Aykut Güçer ve  Metin Düzgit sekreterlik ve oy sayım işleri için Divanda görev aldı.

Bilahare  Kenan Türkantos, 2006 – 2008 yıllarına ait faaliyet raporunun okunması için  Ruhi Duman’ ı kürsüye davet etti.

Duman, kapsamlı olarak hazırlanmış ve tüm katılımcılara dağıtılmış olan Faaliyet Raporuna atıfta bulunarak ; “ Elinizde bulunan 2006-2008 dönemine ait 93 sayfalık  “Faaliyet Raporu” Yönetim Kurulumuzun yapmış olduğu eylem, görüşme ve ziyaretlerinin çok kısa bir özetidir. Derneğimizin bu eylem ve faaliyetlerini, her eylemin akabinde  sizlere tutanaklarla veya sirkülerlerimizle de duyurmuş idik “ diyerek faaliyetler hakkında kısaca bilgi verdi.

Bilahare Derneğin 106 yıllık geçmişinden, kendi alanında tek sayılabilecek köklü bir Sivil Toplum Örgütü olmasından ve bu köklü kuruluşun ancak 103 yaşında kendi binasına sahip olduğundan, bunun da Deniz Ticaret Odası ile müştereken satın alındığından bahsetti.

“ Binamızın alınması için başlatılmış olan Gurur Projesine katkıda bulunan üyelerimizin isimlerini yazarak oluşturduğumuz Gurur Tablosu’ nun yanında, tablonun duvara asılmasından sonra katkıda bulunan üyelerimizin de isimlerinin ilave edileceği ikinci bir tablo oluşturulacaktır “ şeklinde sözlerine devam eden  Duman, katkıda bulunan üyelere tekrar teşekkürlerini sundu ve bugüne kadar katkı paylarını ödemeyen üyeleri de bu tabloda yerlerini alarak isimlerini ilelebet yaşatmaları için katılıma davet etti.

Daha sonra sözlerine “ Ben, biraz tarihi geçmişten başlayarak Derneğimizin bugünkü durumunu sizlerle paylaşmak istiyorum “ şeklinde devam eden  Duman ;

“ İnsanoğlunun değişik yol ve yöntemlerle, binlerce yıldır devam eden denizden yararlanma çaba ve uğraşılarının sonucu deniz araçlarını geliştirdikçe, kapsamlarını çeşitlendirip, alanlarını genişlettikçe, ulusal ve uluslararası alanda yeni kurallar yeni uygulamalar getirildi. Her teknolojik gelişmenin sonucunda yeni bir kural doğdu. Bu kuralların uygulanmasından  en çok gemi acenteleri etkilendi.

Donatan veya taşıyan, coğrafi konum itibariyle yabancı ülke limanlarına gönderdiği gemisini, gittiği limandan görev ve sorumluğunu üstlenen, işlerini yönlendiren ve yöneten, hak ve menfaatlerini koruyan gemi acenteleridir.

Gemi acenteleri, atayanının hak ve menfaatlerini korurken zaman içinde bürokratik engellere takılmakta ve sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntılar özellikle, ulusal mevzuatın çıkışında veya değiştirildiğinde veya revize edildiğinde meydana gelmektedir. Bu sıkıntıları, kendi toplumumuz içinde çözüme ulaştırmaya çalışmaktayız.

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği, 106 yıllık tarihi geçmişinde, deniz ve denizcilik alanında bilgi ve fikir gücü oluşturarak bir kültür hazinesi olan “Metin Leblebicioğlu Kütüphanesi ve Arşivi” ni kurdu. Bu kütüphane ve arşivimizle, sırasında devletimizin en üst kademesine bilgi üretildiği gibi, en küçük kurumlarımıza da her an, her güç zamanlarında destek olmaktadır.

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği bugün, parlayan bir Kutup Yıldızı olarak yol gösteren ve yönlendiren bir Sivil Toplum Kuruluşu haline geldi. Bu mesleği icra eden kişi ve kuruluşlar, parlayan bu Kutup Yıldızına bakmak suretiyle yönlerini ve yollarını seçerek, izleyerek, nereye-nasıl gideceklerini tayin etmektedirler.  

Derneğimiz, kitleleri etkileyen ve yönlendiren bir Sivil Toplum Kuruluşu olmanın onur ve saygınlığını yaşamaktadır. Derneğimizin bu hale gelmesinde özveri ile çalışan Yönetim Kurulu  arkadaşlarıma, Dernek Müdiremize ve çalışanlarına, bizi her zaman destekleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası’ na  ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ ne  ne, bize bilgi ve fikirleriyle yol gösteren büyüklerimizden Onursal Başkanımız  Metin Leblebicioğlu ve Cavit Kaplan’a, bizi seçerek göreve getiren ve destelerini esirgemeyen siz değerli üyelerimize çok teşekkür ederim.” diyerek konuşmasına son verdi.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi  Emin Eminoğlu’ nun Mali Rapor’ u okumasından sonra yapılan oylama ile her iki rapor da  kabul ve ibra edildi.

Gündem gereği, yeni Yönetim Kurulu’ nun seçiminde ise Derneğin bir önceki Yönetim Kurulu Üyeleri,  3 kişiye karşı verilen birer muhalif oy dışında tüm katılımcıların oyu ile tekrar göreve getirildi.

Denizcilerin nostaljik mekanı Karaköy Liman Lokantasında, Boğazın güzel manzarası eşliğinde devam eden gecenin dilekler bölümünde Ali Rıza Kınay Vapur Acentesi Genel Müdürü  Oktay Soyay söz alarak, 20 Mayıs 2008 tarihinden itibaren uygulamasına başlanacağı ilan edilen Kılavuz, Römorkör, Palamar ve Demir Ücretlerini kapsayan liman tarifelerindeki artışın Derneğin çabaları ile 1 Eylül 2008 tarihine ertelenmesinden dolayı Yönetim Kurulu’ na teşekkür etti ve çabalarının, sadece erteletmek ile kalmayıp rakamsal olarak da daha makul bir seviyeye getirilmesi hususunda da devam etmesini istedi.  Bilahare açık yük gemilerine geminin Gross Ton’ u üzerinden uygulanmakta olan ISPS Kod ücreti uygulaması ile 20 Mart 2008 tarihinden itibaren Gemi Acentelerinin maruz kaldığı gemi bildirimleri eksikliği ifade edilerek gönderilen Gümrük Cezaları konularında da Derneğin önderlik etmesini talep etti. 

Bu talepler üzerine  Recep Düzgit söz alarak, Derneğin bir süredir itirazlarını sürdürmekte olduğu ve açık yük gemilerine geminin Gross Tonu üzerinden alınan ISPS Kod ücreti uygulamalarına Denizcilik Müsteşarlığı’ ndan olumlu yanıtın alındığının ve bu haberin yazılı olarak üyelere ertesi günü gönderileceğinin müjdesi ile Gümrük cezaları ve liman ücretleri artışı ile ilgili konuların da en üst seviyelerde görüşmelerinin devam etmekte olduğunun bilgisini verdi. 

Toplantıya davetli olarak katılan Kocaeli Gemi Acenteleri Derneği Başkanı  Ali Polat  söz alarak İzmit Körfezi’ nde uygulanan ISPS Kod ücretleri hakkında bilgi verdi. Bilahare Yönetim Kurulu’ nu tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü  Cemalettin Şevli, Liman Başkanı  Mustafa Azman, ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcıları  İsmail Asasoğlu ve  Hüseyin Ertan’ ın da yine konuk olarak davetli olduğu gecede sırasıyla  Mustafa Azman ve  Cemalettin Şevli birer konuşma yaparak bu camia ile birlikte olmak ve çalışmaktan mutlu olduklarını belirttiler,  Derneğin yeni Yönetim Kurulu’ nu tebrik ettiler, başarılarının devamını dilediler.

Son olarak söz alan  Ruhi Duman, duydukları güven için üyelere teşekkür ederek yeni dönemde Derneğin yıldızını daha da parlatacaklarını ve üyelerinin de desteği ile bir çok yeniliğe imza atacaklarını ilave etti.

Divan Başkanı  Kenan Türkantos da tüm katılımcılara teşekkür ederek toplantıyı kapattı.

Tüm katılımcılar ile birlikte çekilen hatıra fotoğrafının ardından gece son buldu. Genel Kurul da olsa üyeler bir arada olmaktan ve birlikte yenen yemekten mutlu olduklarını belirtti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim