Çin'in Ukrayna'dan satın alarak uçak gemisne dönüştürdüğü VARYAG adlı bitmemiş uçak gemisi, 2. deneme seyrine çıktı.

SeaNews Turkey'de yer alan Xinhua çıkışlı habere göre, Salı günü gerçekleşen 2. deneme seyrinde gemiyle ilgili bilimsel araştırma ve denemeler yapıldı.

Çin Ulusal Savunma Bakanlığından yapılan basın duyurusunda, uçak gemisi, Ağustos ayında gerçekleşen 1. deneme seyrinden sonra, gerekli bütün donanım ve test çalışmalarını tamamladı.

Uçak gemisi aslen Varyag adı altında eski Sovyetler Birliği tarafından inşa edilmeye başlanmıştı. Ancak Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında çoküşünden önce tamamlanamayan 304,5 metre uzunluğunda, 37 metre genişliğindeki geminin, Ukrayna tarafından Çin'e satılmadan önce ana makineleri sökülmüştü.

Türk Boğazlarından gçişi uzun süre tartışma konusu olan Varyag, Türkiye'nin Çin'le turist pazarlığı sonucunde Boğazlardan kabuk gemi statüsünde geçmişti.

Amiral Kuznetsov sınıfında sayılan uçak gemisi, ilk deneme seyrine Çin'in Dalian tersanelerinden 10 Ağustos tarihinde çıkmıştı.

Bir uçak gemisinin inşası uzun ve karmaşık bir süreç olarak tanımlanıyor. İnşa sürecinde rutin ve normal addedilen bir dizi bilimsel araştırma denemeleri ve eğitim çalışmaları yapılması gerekiyor.

 

Editör: TE Bilişim