Vapur ihalesinde erteleme olmayacak

İhale için çıkılan ilanda gemilerin teslim süresinin 420 gün olarak belirtilmesi nedeniyle erteleme yapılamayacağını söyleyen Aziz Kocaoğlu, "İhale günü 26 Aralık" dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6 Aralık'tan 26 Aralık'a ertelediği 15 yolcu vapuru alım ihalesi öncesi sektör temsilcileri ile bir araya gelmesinin ardından Başkan Aziz Kocaoğlu, bürokratları ile yaptığı değerlendirme sonucunda ihale için yola devam kararı aldı.

MECBUR KALDI

Buna göre ortaya çıkan erteleme ihtimali ortadan kalktı, ihale 26 Aralık'ta yapılacak. Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve Gemi İnşa ve Sanayiciler Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak'ın da yer aldığı toplantıda sektör temsilcilerinin, gemilerin teslim süresinin 420 günden 600 güne çıkarılmasına ilişkin talepleri yasal engele takıldı. İhale için çıkılan ilanda gemilerin teslim süresinin 420 gün olarak belirtilmiş olması Büyükşehir Belediyesi'ni, sektör temsilcilerinin taleplerini geri çevirmek zorunda bıraktı.

SÖZ VERMEDİK

Başkan Kocaoğlu sektör temsilcilerinin ihalenin ertelenmesine ilişkin bir talepleri olmadığını belirterek, "Gemilerin teslim süresinin 420 gün değil de 600 gün olması halinde yerli sanayi için daha uygun olacağı konuşuldu. Bu talep bize de makul geldi. Toplantıda arkadaşlara hiçbir söz vermedik. Sadece, 'inceleyeceğiz' dedik. Arkadaşlar gittikten sonra inceledim. Gemilerin teslim süresi ihale ilanında yayınlandığı için yasal engel çıktı. Eğer sadece ihale şartnamesinde süre belirtilmiş olsaydı hemen onu halledebiliyorduk, teslim süresini değiştirebiliyorduk. Arkadaşların hepsi konusunda uzman ve tanımaktan onur duyduğum, çok değerli kişiler. Eğer yasal bir engel çıkmasaydı taleplerini yerine getirip istenilen değişikliği yapacaktık ama mümkün olmadı. Bu saatten sonra ihale ilanında bir değişiklik yapma şansımız yok" dedi.

YASAL ENGEL VAR

Bürokratları ile yaptığı değerlendirme sonrası Kaptanoğlu ve Bayrak'ı telefonla aradığını belirten Kocaoğlu, "Kendilerine 'biz konuyu ciddi boyutta yapmaya çalıştık ama yasal engel var' dedim. İhaleye yerli firmaların katılıp kazanmalarını biz de istiyoruz. Toplantıda sektör temsilcileri gemilerin tipi ve modelinin mükemmel olduğunu, hatta bizim arkadaşların da çok iyi bir çalışma yaptıklarını beyan etti. Bence çok verimli bir konuşma geçti. Eski milletvekili Cengiz Kaptanoğlu ve diğer arkadaşlar gerçekten konularına vakıf, son derece iyi niyetli, tarafsız, konuyu masaya yatırıp hiçbir virgül bile atlamadan gerçekleri, inandıklarını söyleyen arkadaşlar. Ben de onları tanımaktan son derece mutlu oldum. Zaten yerli firmalara yüzde 5 avantaj var. Yerli firmalar yabancı firmalardan yüzde 5 daha fazla bile teklif verseler ihalenin onlarda kalma ihtimali çok yüksek. Biz de yerli firmalarda kalmasını diliyoruz" diye konuştu.

Toplantıda gemilerin yanaşacağı iskeleler konusunda sektör temsilcilerinden eleştiri geldiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Toplantıda bizim iskelelerimizin korunaklı olmadığı ve gemilerin burundan ve arkadan yanaşamayacağı, problem olacağı şeklinde bir eleştiri geldi. Arkadaşlarımız da yeni teknolojide, yeni dizaynda yanaşabileceklerini söyledi. Toplantının bana göre en verimli bölümü yerli sanayinin bunu alması ve bu ihale ile kendisini bir üst ölçeğe, bir üst sınıfa taşıması idi. Ama insani boyutta baktığımda ben buraya gelen arkadaşları tanımaktan ve onlarla 3-4 saat birlikte olmaktan çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Hepsinin çok kıymetli, değerli insanlar olduğunu gördüm. O da ülke için, denizcilik ve gemicilik sektörü için, ülkenin geleceği için çok önemli. Çok kıymetli insanları tanıdığıma inanıyorum" dedi.

"Gemi sektörüne büyük katkı sağlar"

Yerli firmaların bu ihaleyi alması durumunda gemi inşa sektörüne çok büyük katkısı olacağına inandıklarını belirten Kocaoğlu, "Eğer bu ihaleyi yerli firmalar alırsa mutlaka bir kalıp yaptırması ya da kiralaması lazım. Bir gemi için kalıp yaptırmak çok maliyetli ama 15 gemi için kalıp yaptırmak çok cüzzi bir rakam tutuyor. Onun için gelişen gemi sektöründe uçaktan savaş gemilerine kadar kullanılan bu teknolojinin İzmir tersaneciliğini belirli bir noktaya taşıyacak olması hem bizim hem onlar için çok önemli. Bunun da gemi sektörüne çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim