VAN'DA ŞİDDETLİ DEPREM

Merkez üssü Van'ın Tabanlı köyü olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem oldu.   
 
Kandilli Rasathanesi depremin çok şiddetli sıkalasında yer aldığını bildirdi. AA muhabirinin Kandilli Rasathanesi ve DepremAraştırma Enstitüsü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Van'da meydana gelen deprem çok şiddetli sıkalasında yer alıyor.

Yetkililer depremin yerel büyüklüğünün 6.6, moment büyüklüğünün de 7.2 olduğunu belirtti.

SAĞLIK EKİPLERİNE TAKVİYE YAPILIYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Van'da meydana gelen depremle ilgili ''Bölgeye süratle sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz'' dedi. Akdağ, "Genel müdürümüzle veBeşir Atalayile görüştüm. Bizim acil ambulans uçaklarından biri Ankara'dan havalanmak üzere. Yanında uzman arkadaşlarımızla birlikte Erzincan'a gelecek, ben de havaalanında hazır olacağım. Van'a intikal edeceğim. Ne kadar hasar var, durum nedir şu anda bende de sağlam bir bilgi yok. Zaten bu bilgileri bizim Başbakanlık Kriz Merkezi bildirir. Beşir Atalay bakanımız da şimdi süratle Van'a hareket edecek. Biz Sağlık Bakanlığı açısından olaya baktığımızda bölgedeki helikopterlerimizi süratle oraya hareket ettiriyoruz. Beni götürecek ambulans uçakla birlikte başka bir ambulans uçak daha hareket edecek. Çevre illerden de ulusal, tıbbi kurtarma ekiplerimiz Van'a doğru hareket etmiş durumdalar. Helikopterle biliyorsunuz gece uçuşu yapamıyor. Gündüz yapabileceği kadar hizmet edecek onun dışında karayoluyla gerekirse nakilleri yapacak. Biz bölgeye süratle sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz. Ama nedir durumun büyüklüğü bizim de şu anda net bir haberimiz yok" şeklinde konuştu.

İLK RESMİ AÇIKLAMA

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir'' denildi.

2 DEPREM DAHA

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Halkalı köyünde saat 14.32'de 5.5, Kurubaş köyünde ise saat 14.10 itibariyle 4.7 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

KIZILAY HAREKETE GEÇTİ

Kızılay, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki depolarından bölgeye çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerini göndermeye başladı.

Van'dan meydana gelen depremin ardından, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu.

Erzurum başta olmak üzere yerel lojistik depolarından çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van'a gönderilmeye başlandı. Bu arada Van'da bulunan bir ekip de ihtiyaç ve durum tespiti çalışmasını sürdürüyor, bu tespite göre yardımlar koordine edilecek.

VALİLERDEN AÇIKLAMA GELDİ

Kars Valisi Ahmet Kara, Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

ERDOĞAN GİDİYOR

İstanbul'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü programlarını iptal ederek Van'a hareket etti. Ankara'da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Van'a gitti. Atalay, "Bölgedeki tüm birimlerimizi harekete geçirdik. Afet Koordinasyon Kurulu'nu orada toplayacağız" dedi.

ERCİŞ'TE HASAR BÜYÜK

Van'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı.

İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi. Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi. Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, vatandaşların sokaklara çıktığı ifade edildi.

YARALILAR HASTANELERE ULAŞTIRILIYOR

Van'daki deprem nedeniyle yaralanan yaklaşık 50 kişi, hastaneye getirildi. Alınan bilgiye göre, depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.

Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor. İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

O ANI ANLATTI

Van'da meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem Iğdır'da da hissedildi. Deprem sebebiyle paniğe kapılan vatandaşlar kendini dışarıya attı. Depremden korkan vatandaşların iş yerlerinin ve evlerinin önünde bekledikleri görüldü. İş yeri Sahibi Bülent Mutlu, "Elektrik dükkanımda oturuyordum bir anda başım dönmeye başladı. Hiç deprem olduğu aklıma gelmedi. Avizelerin çok sallandığını görünce kendimi dışarı attım hala çok korkuyorum" dedi.

2 BÜYÜK DEPREM DAHA

Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi.

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

CAMİLERİN MİNARESİ YIKILDI

Merkez üssü Van olan ve Muş, BatmanDiyarbakırgibi illerde hissedilen 6.6 büyüklüğündeki depremden ötürü Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Sarıpınar beldesi ve Adıvar köyünde bulunan camilerin minarelerinin yıkıldığı öğrenildi.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ KAFA KARIŞTIRDI

Van'da meydana gelen depremin büyüklüğü ile ilgili farklı kurumlardan farklı bilgiler geliyor. Kandilli Rasathanesi'nin 6.6 olarak açıkladığı Van Tabanlı'daki depremin büyüklüğünü ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi 7,3 olarak açıkladı. Deprem,AtatürkÜniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde ise 7.0 olarak ölçüldü.

BİRÇOK İLDE HİSSEDİLDİ

Van'da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi. Deprem bölgede paniğe neden olurken bazı vatandaşların ev ve iş yerlerinden dışarı çıktığı görüldü

Editör: TE Bilişim