VAN GÖLÜNDE KİRLİLİK ARTTI

En büyük gölümüz Van Gölü, yüzde 40’lık kirlilik oranıyla çok ciddi bir tehdit altında. 100 milimetrede 700 olması gereken kolibasili oranının yer yer 5300 seviyelerine ulaştığı gölün, bu kirlenmeyle 25 yıllık ömrü kaldı. Uzmanlar, gerekli önlemlerin alınması halinde gölün ancak 50 yılda tertemiz hale geleceğini söylediler. TÜRKİYE’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde kirlilik her geçen gün tehlikeli boyutlara ulaşırken, uzmanlar gölün geleceği için endişelerini dile getirdi.

Göl kıyılarından aldığı su numunelerini inceleyen Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz, gölde kirlilik oranının yüzde 40 olduğunu, bu durumun sürmesi halinde 25 yıllık ömrü kaldığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Deniz, ‘İnsan sağlığı için 100 milimetrede 700 olması gereken kolibasili oranı göl kıyılarında yer yer 5 bin 300 seviyelerine ulaşıyor’ dedi. 

NUMUNELER KİRLİ ÇIKTI

Tuzlu ve sodalı suyuyla 3 bin 900 hektar alana sahip Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, son yıllarda ciddi şekilde kirleniyor. 538 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan gölü başta yerleşim birimlerinden akan kanalizayon, kirli su ve katı atıklarlar bir türlü önlenemiyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz, göl çevresinde 18 ayrı noktadan aldığı su numunelerini inceleyince, kirlilik oranının yüzde 40’lara çıktığını tespit etti. Gölün kirlenmesinin bölgede yaşanan göçle parelel olarak arttığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Deniz, şunları söyledi:

‘Van’ın nüfusu göçle birlikte 150 binlerden 400 binlere ulaştı. Düzensiz ve hızlı yaşanan göç, mevcut kanalizasyon şebekelerin ile arıtma tesislerini yetersiz hale getirdi. Bu insanların bugün yaşadığı bölgelerde kanalizasyon sistemi yok, atıklar dereler aracılığıyla göle gidiyor. İnsan sağlığı için 100 mililitrede 700 olan kolibasili oranı, gölde Van kıyılarında 2 bin 100, Bitlis’in Tatvan İlçesi kıyılarında ise 5 bin 300’e ulaşıyor. Önlem alınmayıp, kirlilik böyle devam ettiği sürece Van Gölü’nün 25 yıl ömrü kalmıştır. 25 yıl sonra gölün kenarına bile yaklaşılamayacak. Kapalı bir havza olan Van Gölü, Venüsbet bütün yerleşim birimlerine kanalizasyon yapılması ve önlem alınması halinde ancak 50 yıl sonra temiz bir hale gelebilecek.’

48 TRİLYONLUK KAYNAK

Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması, çevre yerleşim birimlerine kanalizayon sistemi kurulması için Bayındırlık Bakanlığı’nın 48 trilyon lira kaynak ayırdığı belirtildi.

Kirlenme çok ciddi projeler hazırlıyoruz

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Van Gölü’nün kirliliğinin ciddi boyutlarda olduğunu ve kurtarmak için proje hazırladıklarını söyledi. Gölün kirliliğinin önüne geçilmesi için çeşitli projeler hazırladıklarını belirten Bakan Pepe, Van Gölü’nün Türkiye için büyük önem taşıdığını söyledi. Pepe, ‘Derelerden akan sular arıtılmadan Van Gölü’ne akıyor. Çok ciddi bir kirlenme söz konusu. Turizm açısından önemli olan Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için belediye ve valiliklerin hazırlayacakları projelere destek vereceğiz. Ayrıca bizde bu konuda projeler hazırlıyoruz’ dedi.

Mikrop akıyor

400 bin nüfuslu Van’ın kanalizasyon sularını Akköprü ve Kirman dereleri doğrudan göle taşıyor. Erciş ile Bitlis’in Adilcevaz, Tatvan, Ahlat ilçelerinin atık suları da derelerle göle akıyor. Bir başka kirlilik nedeni ise çöpler. Sivil toplum örgütleri ve çevreciler zaman zaman sahilde çöp toplarken, poşetler dolusu çöp dağları oluşuyor.

Şehir tam 30 yıldır kirletiyor

Van Belediye Başkanı AKP’li Burhan Yenigün, kentin yüzde 70’inde alt yapı ve kanalizasyon sistemi bulunmadığını, Van Gölü’nün de son 30 yıldır kirlendiğini söyledi. Gölün kirlilikten kurtulması için hazırladıkları projeleri devreye sokmaya başladıklarını belirten Başkan Yenigün, öncelikli olarak dereleri islah edeceklerini, kentin alt yapı ve kanalizayon sistemini 2005 yılı sonuna kadar devreye sokacaklarını kaydetti. Öncelik olarak Kirman, Akköprü ve Kurubaş derelerini ıslah edeceklerini belirten Başkan Yenigün, şöyle konuştu: ‘Bu derelerdeki kanalizasyon ve katı atıklar direkt göle taşınıyor. Biz bu dereleri ıslah etmek için kolektörler yapıyoruz. Buradaki sular kolektörler aracılığıyla arıtma tetislerine gittikten sora göle dökülecek. 2005 yılı sonlarına kadar da Van kent merkezindeki kanalizasyon sıkıntısını tamamen giderilecek. Alınan diğer tedbirlerle gölün kirliliğini önleyeceğiz. Türkiye’nin en büyük gölü bizim için büyük önem taşıyor. Artık geçmişte yaşananlar tekrarlanmayacak. Göl pırıl pırıl hale gelecek’

Kaynak:Hürriyet Gazetesi

WWW.DENIZHABER.COM

Editör: TE Bilişim