Van Gölü suyu mikropları öldürüyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Erdal Öğün tarafından yapılan araştırmada, Van Gölü suyunun hastalık yapan bakterileri öldürdüğü ortaya çıktı.


Yrd.Doç.Dr. Öğün, hızla kirletilmesine rağmen Van Gölü suyundaki sodanın gölün aşırı derecede kirlenmesine engel olduğunu belirterek, kirliliği önlemek için sıkı tedbirler alınmasını istedi. Yrd.Doç.Dr. Öğün, kirlilikten sudaki oksijenin azaldığını, gölün tek canlısı olan İnci Kefalı Balığı’nın da sterse girdiğine dikkat çekti.


Yıllardır özellikle temizlik amaçlı kullanılan Van Gölü suyunun, mikropları öldürme özelliğinin de olduğu bilimsel olarak belirlendi. Van YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Erdal Öğün, 2 yıllık çalışmanın ardından Van Gölü’nün farklı bir yönünü ortaya çıkardı. Yrd.Doç.Dr. Öğün, araştırma kapsamında Van Gölü’nün birçok noktasından aldığı su numunelerini laboratuvarda inceledi. Yapılan incelemelerin ardından Van Gölü suyunun hastalık yapan bakterileri öldürdüğü ortaya çıktı.

Van Gölü suyunun halk arasında kimi zaman özellikle cilt hastalıklarında ilaç olarak kullanıldığı, kimi zaman da temizlik amaçlı kullanıldığı yönündeki bilgiler ışığında araştırma yapmaya başladıklarını belirten Yrd.Doç.Dr. Öğün, şöyle konuştu:

“Halk arasında yıllardır göl suyunun birçok konuda ilaç olarak kullanıldığı söyleniyordu. Biz de bunun üzerine bir araştırma başlattık. 2 yıldan beridir gölün birçok noktasından su numuneleri alarak laboratuvarda inceledik. Sonuçta yüksek orandaki soda, sudaki PH (asit oranı)’ın yüksek olmasını sağlıyor. Bu yüksek soda oranı da patojen (hastalık üreten) bakterilerin üremesini engelleyerek gelişmesini sınırlandırdığını gördük.”

GÖL KİRLENİNCE BALIKLAR STRESE GİRİYOR

Van Gölü suyunun hastalığa yol açan bakterileri öldürmesinin yanında hızla kirletildiğine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Öğün, göl içindeki organik atıkların parçalanması için mikroorganizmaların göldeki çözünmüş oksijeni çok fazla kullandığını söyledi. Bunun sonucunda sudaki çözünmüş oksijenin hızla azaldığını belirten Yrd.Doç.Dr. Öğün, “Bundan dolayı özellikle Van Gölü’nün tek canlısı olan İnci Kefalı’nın yaşamı tehdit altına giriyor. Oksijenin azalması bir de balıkları ayrıca strese sokmaktadır. Eğer Van Gölü sodalı değil tatlı su gölü olsaydı. Şu anda tam anlamıyla hastalık saçan bir mikrop yuvası olacaktı. Burada Van halkına da büyük görev düşüyor. Van halkı çok büyük bir su kütlesine sahip olan Van Gölü’nün kirlenebileceğine inanmalıdır. Göle sahip çıkmaladır” dedi.(dha)


 
 

Editör: TE Bilişim