Uzanların yatlarına Türk bayrağı çekildi

TMSF Uzanlara aitken el koyduğu iki yatı toplam 23 milyon dolara satın aldı. İzmir Gemi Sicil Müdürlüğü'ne kaydettirilerek Türk bayrağı çekilen yatlar kiraya verilecek
 

İmar Bankası operasyonu öncesi Cem Uzan ve Hakan Uzan'ın kullandığı "Frequency" ve "Airwawes" yatları 23 milyon dolara TMSF'nin oldu. Uzanların İngiltere'ye bağlı Cayman adasında kurduğu Utterton ile Wisteria By şirketlerine kayıtlı olan yatlar satış sonrası İzmir Gemi Sicil Müdürlüğü'ne kaydettirildi. Yatlara Türk bayrağı çekildi. Airwawes'in ismi "Splendido" (İtalyanca-mükemmel), Frequency'in ismi ise "Beluga" (Fransızca-havyar) olarak değiştirildi.

2003'teki İmar Bankası operasyonu sırasında TMSF'nin el koyduğu yatlar, Uzanlar adına hareket eden Ürdünlü Abdullah El Ayed isimli kişinin Cayman'daki iki şirketten 74 milyon dolar alacağı olduğu iddiasıyla açtığı dava nedeniyle dört yıldan beri Marmaris Limanı'nda bağlı bulunuyor.

Uluslararası sulara çıkamayan yatlar, TMSF tarafından yalnızca Türk denizlerinde dolaşmak üzere kiraya verilecek. Yabancı bir acenteyle anlaşma imzalamak üzere olan TMSF, yatların her birini haftalık 250 bin dolardan kiralayacak.


Gizli kameralar vardı

İlk ihalede milyarder Rodschild ailesinin İngiliz üyelerinden biri Airwawes adlı yatı 32 milyon dolara satın almış, Cayman'daki sorun çözülmediği için satış gerçekleşmemişti.
İkinci ihaleye ise katılan olmadı. 45 milyon dolar muhammen bedelli yatlar TMSF'nin el koyduğu şirketlerden Rumeli Taşımacılık ile Mavi Turizm tarafından 23 milyon dolara satın alındı. Rumeli, Airwawes için 10.4 milyon dolar, Mavi Turizm ise Frequency için 12.7 milyon dolar ödeme yaptı.

2004'ten beri TMSF'nin elinde olan yatların tamiri için 1.9 milyon dolar harcandı. Uzanların misafirlerini ağırladığı yatlardaki yatak odalarında yangın söndürücülere yerleştirilmiş ve yataklara dönük haldeki gizli kameralar da söküldü.

Cayman'daki karar duruşması kasımda

2003 yılında İmar Bankası operasyonu nedeniyle yurtdışına çıkarılmak istenen yatlara TMSF el koydu. Bu gelişmenin ardından Ürdünlü Abdullah El Ayed isimli bir kişi ortaya çıktı ve 2000 ve 2001 yıllarında Uzanlara borç verdiğini ileri sürerek  yatların kayıtlı olduğu Utterton ile Wisteria By şirketlerinden 74 milyon dolar alacak davası açtı.

El Ayed, yatlar hakkında da haciz kararı çıkardı. Böylece yatların uluslararası sulara çıkışı engellenirken TMSF Cayman adasında karşı dava açtı. Haziranda yapılan son duruşmada Cayman mahkemesi Türkiye'nin taleplerini kabul ederek El Ayed ile Uzanlar arasındaki borç sözleşmelerinin sahte olduğunu ispatlamasını istedi.

TMSF de Cem Uzan'ın Ürdün'de ailesi adına hareket eden Ali Cenk Türkkan ile yaptığı telefon konuşmasında yatların bağlı olduğu şirketlere uygulanacak haciz ve açılacak davalarla ilgili görüşmelerini delil olarak sunmaya hazırlanıyor. Mahkeme karar duruşmasını kasımda yapacak.

Kaynak: Nedim Şener-Milliyet

Editör: TE Bilişim