"Bu yat Mister Cem Uzan içindir". Vatan'ın dün sorduğu, "Sadece yatak odası 110 metrekare olan 120 metre uzunluğundaki dünyanın en lüks yatım sipariş eden Türk kim?" sorusunun yanıtı, temsili fotoğrafın üzerine işte böyle not olarak düşülmüştü. Bu ultra lüks yat, 2000 yılında sipariş edildi. ÇEAŞ-KEPEZ ile İmar Bankası'na el konmasına, yani imparatorluğun çökmesine henüz üç yıl vardı. Uzanlar, Merkez Bankası'na 750 trilyon lira mevduat bildirip, 8 katrilyon liralık kayıt dışı mevduatla, saadet zincirini sürdürebilseydi, Cem Uzan bu yatı inşa ettirip gezebilecek, dünyanın en büyük 7'nci yatının sahibi olarak dünya jet-set'inde yerini alacaktı. Kısmet olmadı...

250 milyon dolara anlaştı

Cem Uzan, 2000 yılında değeri 250 milyon doları bulan yat siparişi için dünyanın en önemli yat tasarımcısı Francis Design'a başvurdu. Firma, teknik çizimler için, yatın değerinin yüzde 2'sini, yani 5 milyon doları talep etti. El sıkışıldı, ödeme yapıldı ve büyük ihtimalle 'Cem Sultan' adını alacak yat tasarlandı. O yıllar, Uzan Imparatorluğu'nun en parlak dönemiydi. 12 tekne, 2 özel uçak, bir Skorsky helikopter, bir özel ada Uzanlar'ın standart üstü lüks yaşamına aracılık ediyordu. Öyle ki 2001 yılında, kardeşi Hakan Uzan'la özel uçaklarına atlayıp Kıbrıs'a giden Cem Uzan, yedekte ikinci bir uçak daha götürdü. Gazeteciler kendisine, 'Boş uçağı neden götürüyoruz' diye sorduğunda, Cem Uzan, 'Belki Hakan sıkılır, geri döner' karşılığını verecek kadar eli açıktı. Evden işe helikopterle giderken camını açıp, Francis Ford Coppola'nın Vietnam savaşını anlatan Kıyamet (Apocalypse Now) filminde olduğu gibi, yüksek sesle Wagner çalacak kadar heyecanlıydı. Ve Frequency yatıyla Ege'ye açıldığında, mutfaktaki personele seslenmek yerine, sahibi olduğu radyo istasyonunu telefonla arayıp, 'Patrona viski' diye anons yaptıracak kadar pratikti.

Yata müşteri aranıyor

Ancak 2003 haziramyla birlikte, tüm planlar suya düştü. Cem Uzan tekneyi alamayınca ingiltere merkezli Francis Design, teknik projeyi rafa kaldırmak yerine, müşteri aramaya koyuldu. Bunun için dünya 'jet-set'inin el kitabı olarak bilinen, ünlü Robb Report dergisine ilan verildi. Ocak 2004 tarihli sayıda, Francis Design'ın kurucusu Martin Francis, "Sultan, sınırsız lüksle sürat teknesinin verdiği keyfi harmanlayan eşsiz bir sanat eseri olacak" diyordu. Megayatların genelde saatte 23 deniz mili yapabildiğini ifade eden Francis yatı, "Sultan'ın maksiminı hızı 50 deniz milini aşacak" diye tanıttı. Ama tüm tanıtımlara ve devreye ünlü yat satış şirketi Edmiston'un girmesine rağmen, henüz Sultan projesine talip çıkmadı.

Yapımı 3 yıl sürer

İstanbul Tuzla'da ve New York'ta tekne inşaatı yapan Nevamarine Yatçılık'ın sahibi Nurettin Çalışkan ve ABD'li gemi mühendisi Al Horsmon, Uzan'ın tekne projesini şöyle değerlendirdi: "Tekne, Microsoft'un ortağı Paul Allen'inkine benziyor. Ultra modern bir tekne ve içinde her şey düşünülmüş. Bu teknenin sadece projesi altı ay sürer. İmalatı ve denize indirilmesi ise 3 yılı bulur. Tekne, hız yapması için uzunluğuna oranla dar tasarlanmış. Böyle bir teknede aşçısı, garsonuyla en az 40 kişilik mürettebat gerekir. 250 ton mazot kapasitesine sahip.Depoyu bir kez doldurunca, en az 5 bin deniz mili (9 bin km) yol yapar. Saatte 1 ton mazot yakarak 20 deniz mili yol alır. Bu kadar yakıt tüketmesinin en önemli nedeni 2 bin ton ağırlığa sahip olmasıdır."

İmparatorluk nasıl çöktü?

12 Haziran 2003'te, Enerji Bakanlığı'nın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gönderdiği açıklamada, halen Uzan Grubu'nun sahibi bulunduğu Çukurova ve Kepez Elektrik kuruluşlarının, iletim tesislerinin kamuya devredilmesi hükmüne uymadıkları ve TEAŞ'tan aldıkları elektrik için eksik ödeme yaptıkları gerekçesiyle el konulduğu belirtildi. 4628 sayılı Enerji Piyasası Kanunu'na göre iki şirketin iletim faaliyetlerini TEİAŞ (Elektrik Üetim AŞ)'a devretmemeleri el koymanın gerekçesini oluşturdu. Aradan 20 gün geçti ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 3 Temmuz 2003'te, el konan 22'nci banka olarak Uzanlar'ı İmar Bankası'nın yönetiminden uzaklaştırdı. Merkez Bankası kayıtlarına göre, bankada 750 trilyon lira mevduat vardı. Oysa, kayıt dışı tutulan hesaplarda toplam 8 katrilyonu bulan mevduat toplandığı ortaya çıktı.

Kaynak:Vatan

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim