Uzan yatlarının satış hakkı TMSF'de

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Ailesi'ne ait M/Y Frequency ve M/Y Airwaves isimli yatların satış hakkını kazandı.

TMSF'den yapılan açıklamada, Uzan ailesine ait, ancak yabancı şirketler adına kayıtlı gösterilen yatlara 28 Mart 2003 tarihinde TMSF tarafından tedbir kararı konulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, “Uzan ailesinin adamı olarak bilinen Abdallah Al-Ayed” tarafından 2000-2001'de kendisine 75 milyon dolar borçlanılmış gibi gösterilerek bu bedel üzerinden 2004 yılında ipotek tesis edildiği kaydedildi.

Bu ipoteklerin, 3-4 yıl sonra TMSF'nin M/Y Freguency yatını satışa çıkardığı tarihten bir hafta önce, sadece satışı engellemek amacına yönelik olarak konulduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: “TMSF tarafından, bu yatların satışı ve ipoteklerin kaldırılması için yatların kayıtlı olduğu Cayman'da dava açılmıştı. İlk derece mahkemesi, yatların satılamayacağına ve ipoteklerin devamına karar vermiş, ancak bu kararın temyizi için TMSF tarafından yapılan başvuru bir üst mahkeme tarafından 11-12 Nisan 2006 tarihinde yapılan duruşma sonucunda kabul edilerek, uzun hukuki mücadelelerden sonra 26 Nisan 2006 tarihinde üst mahkeme tarafından, ilk derece mahkemesinin kararı TMSF lehine bozularak, öncelikle adı geçen yatların TMSF tarafından satılmasına izin verilmiştir. Böylece TMSF, yatların satışına hak kazanmış olup, her iki yat bedelleri, Uzan ailesinin borcundan mahsup edilmek üzere açık artırma usulüyle satılacaktır.”

YATLARDAN BİRİ 32 MİLYON YTL'YE SATILMIŞTI

Tam boyu 59,40 metre, genişliği 10,50 metre olan 1998 yılında inşa edilen Frequency isimli yat, 987 grostonluk ve 16 deniz mili hızında. 1999 yılında inşa edilen 887 gros tonluk Airwaves isimli yat ise, 52 metre boyunda ve 10,30 metre genişliğe sahip.

TMSF, 2004 yılında lüks Frequency yatını, muhammen bedel 40 milyon 125 bin YTL, Airwaves isimli yatı da muhammen bedel 34 milyon 500 bin YTL'den satışa çıkarmıştı.

TMSF'nin Uzan Grubu'nun borçlarına karşılık haczederek satışa çıkardığı lüks yatlardan Frequency, daha önce Uzanlar'ın şarap ve Skorsky helikopterini müşterileri adına alan avukat Yağız Ali Dağlı tarafından, İngiltere kökenli Finesse Management Ltd. şirketi adına 2004 Aralık ayında 32 milyon YTL'ye satın alınmıştı. Ancak Finesse, mahkemenin satışı durdurması nedeniyle yatı devralamamıştı. Bu arada, ipoteklerin sahteliği konusundaki dava ise devam ediyor. Marmaris'te bekleyen yatların, önümüzdeki günlerde satışa çıkarılması planlanıyor.

DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim