Uzak yol navlun desteğine kosterci tepkisi

Sitemize yorum gönderen kosterciler, Uzak yola navlun desteğine tepki gösterdiler. "Şimdi bir destek lafı piyasalarda dolaşmaya başladı malum bizim ihracatçı ve ithalatçılar hemen bunu da kendileri lehine çevirmeye çalışmaya başladılar.Haber ilk yayımlanmaya başladığında adı navlun desteği idi.Şimdi adı oldu Uzakyol navlun desteği." diyen kosterciler, tepkilerini maddeler halinde şu şekilde dile getirdiler:

  1. Bahsedilen sistem denizcilik sektörünü yardımcı olmak için düşünülen bir sistem olup uzak yakın herkes faydalanmalıdır.
  2. İthalat ve ihracatçılar zaten medya gücünü ve bağlı oldukları meslek toplulukları ve odaları kullanarak(Tüsiad gibi) zaten krizin basından bu yana Kdv,ötv indirimi vb. birçok destek aldılar.
  3. Navlun desteği uzak yola değil ağırlıklı yakın calısan Kosterlere verilmeli.Çünkü Bdı(Baltıc ındex) deki veriler Güney Amerika uzak doğu taşımacılığını temelde baz aldığından,sayet bakılırsa buyuk tonajlı gemilerin navlunlarında suni de olsa krizin basındaki değere göre yaklaşık 4 misli bir artış gözlenmektedir.
  4. Esas itibari ile bugün piyasanın büyüklerinin de(neredeyse %90)lık bölümünün, şuan ki geldikleri noktalara temelde kostercilikle başladıkları ve uzun gayretlerle bu noktalara geldikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle öncelik merdivenin ilk basamakları olan denizlerde istihdam anlamında aslan payını üzerinde bulunduran,acentelerin iş potansiyellerinin neredeyse %90-95 oluşturan,ikmalcinin en cok ticaret yaptığı,sucusundan tamircisine,tersanecisinden liman işletmecisine klas kuruluşlarına kadar;denizciliğimizin armatörlük dışındaki kalemlerini en fazla destekleyen ve ayakta kalmasını sağlayan kosterciliğimiz kesinlikle kurtarılmalıdır.
  5. Gelinen noktada kosterler artık günlük giderlerini karşılayamaz hale gelmiş olup sağda solda yakıt borçlarından acente borclarından vefalı personelimizin kısa bir süre geciken maaş ödemeleri nedeni ile Itf yapmalarından dolayı batma noktasına gelmiştir.(Firma adını vermeyeceğim ama biz şuan o durumdayız)
  6. Banka kredi taksitleri ödenmediği halde gemiler ne maaş nede piyasa ödemelerini yapamamaktadırlar. Acilen yardım edilmez ise Dış denizlerde yunanlılara kaptırdığımız büyük tonaj taşımacılığını, yakın denizlerde(Akdeniz içinde)Yunan,Rus-Ukrayna-Suriye armatörlere kaptıracağız ve büyük oranda döviz girdisi kaybedip istihdamda boşa çıkmalar yaşanacaktır.
Editör: TE Bilişim