Çanakkkale Onsekiz  Mart Üniversitesi Fizik Bölümü 4. sınıf öğrencileri Doç.Dr.Faruk Soydugan başkanlığında 40 kişilik bir heyetle 17 Mayıs Perşembe günü Biga İÇDAŞ Entegre Çelik tesislerini ziyaret ettiler.

Misafirleri İÇDAŞ Basın Halkla İlişkiler Müdürü Suat Karataş karşıladı. Öğrencilere İÇDAŞ hakkında brifing verilmesinin ardından Doç.Soydugan Bölümlerindeki Enerji Paket dersinin uygulamalı kısmını İÇDAŞ tesislerinde gerçekleştirmek istediklerini belirtti.Öğrenciler İÇDAŞ tesislerinde deniz suyundan enerji üreten santral ünitesi ile çelik soğutma suyunda balık yetiştirilen havuzları ilgiyle incelediler.

Öğrencilere  reverse osmoz tesisinde deniz suyundan elde edilen tatlı su ikramının ardından İÇDAŞ akışkan yataklı enerji santralinde Proses Mühendisi Murat Çürüksulu tarafından enerji üretimi teknik detaylarıyla anlatıldı. Uygulamalı ders sırasında Fizik bölümü öğrencilerinin küresel ısınmadan, enerji stratejileri, üretim teknolojilerinden tesis teknik özelliklerine kadar birçok konuda sorularını yanıtlayan Çürüksulu “Küresel ısınmada karbon salınımının atmosfere 1 birim etkisi olmasına karşın denizlerdeki buharlaşma sonucusu buharının ışınım tutma etkisinin 180 birim olduğuna” dikkat çekti..
Öğrenciler Haddehane tesislerini de yakından inceleyerek İÇDAŞ tesislerinde çelik ve enerji üretimi konusunda çok önemli bilgileri kaynağında öğrenme imkanı bulduklarını belirttiler. Öğretim Üyesi Doç.Dr. Faruk Soydugan :” Öğrencilerimiz İÇDAŞ tesislerinde arıtma teknolojilerinden, enerji üretimine kadar çok farklı alanlarda Fizik bilimin uygulamasını görme şansı buldular. Bölümümüze, tesislerde uygulamalı ders olanağı veren İÇDAŞ yetkililerine teşekkür ediyorum.Dileğim ülkemizin her alanda gelişerek yetiştirdiğimiz öğrencilere istihdam imkanının sağlanmasıdır.Her anlamda çok faydalandığımız bir gezi gerçekleştirdik “ dedi.

Öğrenci heyeti ziyareti sonrası Üniversiteye dönmek üzere tesislerden ayrıldı.

Editör: TE Bilişim